Για τρίτη συνεχή χρονιά συναντήθηκαν τα παιδιά με το παιδικό βιβλίο και τον πολιτισμό στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ "Η ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ", από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2009 στην Παραλία του Λευκού Πύργου. Περισσότεροι από 22.000 γονείς και παιδιά επισκέφτηκαν, περιηγήθηκαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Παραμυθοχώρας του Βιβλίου. Ο καιρός "έδειξε" αμέριστη συμπαράσταση και βοήθησε να πάνε όλα περίφημα.
Οργανωτές του παιδικού Φεστιβάλ ήταν το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΗΣ, η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και η δράση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στη στάση Στρατηγείο, εκτέθηκαν παιδικά βιβλία απ' όλο τον κόσμο και οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να "εξερευνήσουν παροιμίες και γνωμικά", να κάνουν "25 σοφά βήματα για το περιβάλλον", να ανακαλύψουν μέσα από το παιχνίδι πως "και η φιλία έχει τους κανόνες της", να ταξιδέψουν στο "μαγικό κόσμο των τροφίμων", να εξετάσουν τα αρκουδάκια τους στο "Νοσοκομείο για Αρκουδάκια", και να μάθουν τι σημαίνει οδική ασφάλεια και ασφαλής οδήγηση.
Σε δήλωσή του ο εκδότης του περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ και αντιπρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε. κ. Γιώργος Μαραντέλος ανέφερε πως: "Σταθερή επιθυμία και επιδίωξη των συντελεστών παραμένει, ο πηγαίος πολιτισμός να εκφράζεται με τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα. Οι δράσεις και τα προγράμματα στο φετινό φεστιβάλ είχαν αναφορές στην κοινωνικοποίηση του παιδιού και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την πολιτιστική κληρονομιά, τη διατροφή, την υγεία, το περιβάλλον, τη ζωοφιλία, την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια.
Το 3ο παιδικό φεστιβάλ "Η Παραμυθοχώρα του Βιβλίου", με τη σημαντική συμμετοχή των συνεργατών του ηλεκτρονικού περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ, του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ιδρύματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ), του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς και της HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής), έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να συνυπάρξουν σε ένα πρωτότυπο παιδικό Φεστιβάλ, όπου το παιχνίδι συνδυάστηκε με τη δημιουργικότητα, η φαντασία με τη γνώση, η ελεύθερη έκφραση με τη συλλογική προσπάθεια. Μ' αυτόν τον τρόπο το παιδί ψυχαγωγείται, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το δημιουργικό πνεύμα και η κριτική σκέψη. Ταυτόχρονα, μέσω της παιδικής δράσης για κοινωνικά θέματα, αναδεικνύεται και ένα δεύτερο ζητούμενο: Η επικοινωνία και η ενημέρωση των γονιών, με έμμεσο αλλά καθοριστικό τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική συνοχή, η πρόκληση ενδιαφέροντος για τον πολίτη, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο".


Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαιδευτικά - ψυχαγωγικά δρώμενα, θεατρικό παιχνίδι και θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, εικαστικά εργαστήρια, επιδαπέδια παιχνίδια, εργαστήρια εικαστικών και πηλού, δραματοποίηση παραμυθιών, μουσικοκινητικά και παραδοσιακά παιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις, επισκέψεις συγγραφέων και πολλά happenings.
Στο χώρο λειτουργούσε μεγάλος παιδότοπος.
Την επιμέλεια του προγράμματος - εργαστηρίων είχε η εκπαιδευτική - ψυχαγωγική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ του περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ.

 

Εικόνες από την έναρξη του 3ου Παιδικού Φεστιβάλ "Η Παραμυθοχώρα του βιβλίου":

 

1. Ο εκδότης του περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ και Αντιπρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε. κ. Γιώργος Μαραντέλος στο βήμα μαζί με το Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στην εξέδρα βρίσκεται και η παιδική μπάντα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς, που μας αφηγήθηκε μουσικά την ιστορία από "Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα" της Σοφίας Μαντούβαλου. Τη διεύθυνση της μπάντας είχε ο Γιώργος Κορωνάκης.

2. Από αριστερά ο Πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε. κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, η υπεύθυνη Γραμματείας του Σ.ΕΚ.Β.Ε. κα Εύα Ρουσσίδου, η εκπρόσωπος της 3Ε κα Λίλιαν Λάτου, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης και η λέκτορας κα Αλεξάνδρα-Μαρία Μιχαηλίδου από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο εκδότης του περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ κ. Γιώργος Μαραντέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ. κ. Βασίλης Καραμανλής, ο εκδότης κ. Στέφανος Βάρφης και η σύμβουλος επικοινωνίας του Νομάρχη κα Άννα Αποστολά.

 

Ακολουθούν στιγμές δημιουργικής ψυχαγωγίας και παιχνιδιού από ένα τριήμερο ταξίδι στην ... Παραμυθοχώρα του Βιβλίου.

 

Εξερευνούμε παροιμίες και γνωμικά όχι μόνο από τα βιβλία,αλλά και με μουσικοκινητικά παιχνίδια

Στο παιχνίδι αυτό κάνουμε 25 σοφά βήματα για το περιβάλλον και πανηγυρίζουμε με μια μεγάλη αγκαλιά

Όσοι δεν ήταν σίγουροι για το πόσο καλοί φίλοι είναι, έπαιξαν το παιχνίδι: έχει και η φιλία τους κανόνες της

Μόνο με φυσικά υλικά φιλοτεχνούμε την Αφίσα του μικρού Περιβαλλοντιστή

Μαθαίνουμε τι σημαίνει ασφαλής οδήγηση και γινόμαστε υπεύθυνοι συνεπιβάτες

Στο δρόμο κινούμαστε ως υπεύθυνοι πεζοί. Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις

 

Ο Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ)

άνοιξαν τις πύλες του μαγικού κόσμου των τροφίμων, για να ανακαλύψουν τα παιδιά τις σωστές διατροφικές συνήθειες

Φραουλίτσες, κερασάκια, αχλαδάκια, καρπουζάκια. Αχ, τι δροσερές κονδυλιές σε φρέσκα μαγουλάκια!

Τα βιβλία είπαν να ξεμουδιάσουν λίγο από τα ράφια της βιβλιοθήκης. Πώς; Στήνοντας κουβεντούλα με τα παιδιά.

Μια πολύτιμη σταγόνα νερού γίνεται αφορμή για νεροπαιχνίδια...

... και νεροκουίζ για παιδιά αλλά και γονείς

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης χάρισε στα παιδιά εικόνες από πηλοπλαστική σε

παραδοσιακό τροχό (με τον πηλοπλάστη Βασίλη Βαρδαξή) κι αυτά με τη σειρά τους έγιναν μικροί πηλοπλάστες

"Νοσοκομείο για Αρκουδάκια", έστησε η HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών

Ιατρικής) και γιάτρεψε εκτός από τα αρκουδάκια και τους φόβους των παιδιών για τους γιατρούς.

"Ποιος θα σώσει το δάσος; Μια σύγχρονη Κοκκινοσκουφίτσα"

ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πλέον και οι σοφές κουκουβάγιες στέρεψαν από σοφία και ιδέες

Μάθαμε τον Κ.Ο.Κ. παίζοντας

και τι σημαίνουν τα σήματα στο δρόμο

Όσοι έχουμε ένα ζωάκι στο σπίτι υποσχεθήκαμε "Το μικρό μου κατοικίδιο θα τ' αγαπώ και θα το φροντίζω"

και παίξαμε παιχνίδια με τα χάρτινα ζωάκια μας, ακόμα και με κλειστά μάτια!

Χτίσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

και παίξαμε με τη σωστή διατροφή για να μας κερδίσει

Κάναμε τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο:

"Σήμερα παίζουμε ΕΜΕΙΣ τηλεόραση!"

Παίξαμε στον παιδότοπο

είδαμε θέατρο σκιών του Γιάννη Χατζή

και όλα κύλησαν σαν παραμύθι

... στην Παραμυθοχώρα του Βιβλίου

 

Στην ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ του περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ σκέφτονται, δημιουργούν, χαίρονται, παίζουν με τα παιδιά και εμψυχώνονται απ' αυτά, οι μεταξύ τους καλοί φίλοι και φίλες: Μαρία Κυριαφίνη, Σούλα Ρίβα, Όλγα Βουδούρη, Χριστίνα Μαραντέλου, Ροδή Καζαντζόγλου, Στέλλα Πανταζή, Θοδωρής Ιώβης, Τάσος Ρίζος, Στέλλα Αποστολά.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών - ψυχαγωγικών προγραμμάτων ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟΥ -Συντονισμός δράσεων: Μαρία Κυριαφίνη

Το 3ο παιδικό φεστιβάλ "Η Παραμυθοχώρα του Βιβλίου" τίμησαν με τη συμμετοχή τους:

Ο Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ) κοινωφελής οργανισμός, που έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων.

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής).

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς με την παιδική μπάντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  

 

 


Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: