Παιδί και Internet
2009-01-29

 

Click to enlarge

 

Μους-Mousite: Παιδιά, το ξέρετε ότι είμαι ξετρελαμένος με την τεχνολογία, τους υπολογιστές και το διαδίκτυο (Internet ). Το φωνάζει και το όνομά μου άλλωστε. Ο κόσμος ενός υπολογιστή και, μάλιστα συνδεδεμένου με το Internet, φαντάζει στα παιδικά και νεανικά μάτια, σαν το μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της φαντασίας. Οι σημερινοί χαμαιλέοντες, υποθέτω κι εσείς τα παιδιά, είμαστε πολύ πιο περίεργοι και πολύ πιο ενημερωμένοι, από ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Έτσι το "σερφάρισμα", στο Internet, είναι, για εμάς, μια πρόκληση, που μας χαρίζει γνώση και διασκέδαση. Πρέπει όμως να προσέχουμε τις κινήσεις μας, για να μη βρεθούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) μας έστειλε ένα πολύ χρήσιμο οδηγό πλοήγησης στο Internet. Διαβάστε τον προσεκτικά μαζί με τους γονείς σας.

Ο μικρός "σέρφερ" πρέπει:

 1. Να μην αποδέχεται, ποτέ, κάποια συνάντηση, με άτομα, που γνώρισε, μέσω Internet.
 2. Να μη στέλνει, ποτέ, μηνύματα (e-mail), με την διεύθυνση του σπιτιού του, τον αριθμό του τηλεφώνου, το όνομα του σχολείου ή τη φωτογραφία του. Ακόμη, να μη δίνει, ποτέ, τέτοια στοιχεία, στις "on line" συζητήσεις (chat rooms). Τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορεί να χαθούν ή να "πέσουν", σε χέρια ανθρώπων, που θα τα εκμεταλλευτούν, σε βάρος του. Οι "on line" συζητήσεις δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.
 3. Να μην αναφέρει, ποτέ, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειάς του, χωρίς να συμβουλευτεί τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά, για να βλάψει οικονομικά, την οικογένεια.
 4. Να μη δώσει, ποτέ και σε κανένα, τους κωδικούς πρόσβασης, που διαθέτει στο Internet. Όσοι γνωρίζουν αυτούς τους κωδικούς, μπορούν να παρουσιάζονται, με το όνομα του πραγματικού κατόχου των κωδικών, να στέλνουν μηνύματα, υπογράφοντας με αυτό το όνομα ή να διαβάζουν αλληλογραφία, που δεν απευθύνεται προς αυτούς.
 5. Να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι, με τους οποίους επικοινωνεί "on line", δεν είναι πάντοτε αυτοί, που δείχνουν, ακόμη και όταν έχει επικοινωνήσει, μαζί τους, πολλές φορές. Οι άνθρωποι δε λένε, πάντοτε, την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Κανένας δε μπορεί να τους "δει" και να ελέγξει την ειλικρίνεια και την τιμιότητά τους.
 6. Να προσέχει, ιδιαίτερα, στις "on line" συζητήσεις. Ακόμη κι αν η συζήτηση, που συμμετέχει, είναι μόνο για παιδιά ή νέους της ηλικίας του, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς, αν όλοι όσοι συμμετέχουν, σ' αυτήν, είναι άτομα αυτής της ηλικίας. Μπορεί κάποιος ενήλικας ή κάποιο μεγαλύτερο παιδί να επιδιώκει να ξεγελάσει το μικρό πλοηγό.
 7. Αν κάποιος πει ή γράψει κάτι παράξενο, σε μια "on line" συζήτηση ή σε κάποιο μήνυμά του, πρέπει να ενημερώσει, αμέσως, τους γονείς του.
 8. Να μην απαντά, ποτέ, σε άσχημα ή προκλητικά μηνύματα. Να ενημερώνει τους γονείς ή τους κηδεμόνες του, κάθε φορά, που δέχεται τέτοια μηνύματα ή φωτογραφίες, στις "on line" επικοινωνίες του.
 9. Να μην αποδέχεται καμία προσφορά, που μοιάζει ιδιαίτερα "συμφέρουσα" και η οποία προέρχεται, από κάποιο άγνωστο, γιατί πιθανότατα ο άγνωστος προσπαθεί να τον ξεγελάσει.
 10. Να αναζητήσει μήπως ο παροχέας υπηρεσιών Internet, που τον εξυπηρετεί, διαθέτει ελεγχόμενους χώρους συζητήσεων (chat rooms), για παιδιά της ηλικίας του. Να χρησιμοποιεί μόνο αυτούς τους χώρους, για τις "on line" συζητήσεις του. Σ' αυτούς, υπάρχει, πάντοτε, ένας υπεύθυνος ενήλικας, που εποπτεύει τις συζητήσεις και φροντίζει να τις διατηρεί "καθαρές". Ο επόπτης αυτός δεν κάνει αισθητή την παρουσία του, εκτός εάν κάποιος συμπεριφερθεί, άσχημα.
 11. Να αποφεύγει, πάντοτε, τις ιστοσελίδες, που απευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενήλικες. Οι προειδοποιητικές πινακίδες - "over 18 years" - έχουν σκοπό να προστατεύσουν. Επιπλέον, οι ιστοσελίδες αυτές μπορεί, μερικές φορές, να "χρεώσουν" υπερβολικά, το λογαριασμό του τηλεφώνου.
 12. Να μην επιλέγει συνδέσμους (web links), σε ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην ανοίγει αρχεία επισυναπτόμενα, σε μηνύματα, που προέρχονται από ανθρώπους αγνώστους. Επίσης, να μην ανοίγει αρχεία, που "κατεβάζει", από το Διαδίκτυο. Μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή του, με κάποιο ιό (virus), που θα του προκαλέσει σοβαρές βλάβες.


Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: