ΕΛΕΠΑΠ: «Πρώιμη Παρέμβαση σε Παιδιά με Νευροαναπτυξιακά Προβλήματα»
2011-03-24

 

Click to enlarge

 

Η ΕΛΕΠΑΠ (www.elepap.gr τηλ.210-7212780) είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα που από το 1937  μεριμνά για την ανάπτυξη των παιδιών με κινητικές αναπηρίες κι εξελικτικές δυσχέρειες. Σήμερα, έξι παραρτήματα  της ΕΛΕΠΑΠ λειτουργούν σε ολόκληρη την χώρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλος, Χανιά, Αγρίνιο).  Η ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό, θεραπευτικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και επαγγελματίες καταρτισμένους στην ψυχολογική στήριξη και τη συμβουλευτική οικογενειών. 

Τα προγράμματα παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ  αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των πρώτων χρόνων της ζωής για τη μελλοντική πορεία κάθε παιδιού  και στηρίζονται στην ολιστική, διεπιστημονική προσέγγιση  ως εγγύηση της πρόληψης και της καλύτερης δυνατής αποκατάστασης των δυσχερειών. Βασική προϋπόθεση για το βέλτιστο εξελικτικό αποτέλεσμα τίθεται ο έγκαιρος εντοπισμός των προβλημάτων της ανάπτυξης  καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των βρεφών  που ανήκουν σε ομάδα κινδύνου για εμφάνιση πιθανών δυσκολιών (π.χ. λόγω προωρότητας ή χαμηλού βάρους γέννησης).  Η νηπιακή ηλικία τίθεται ως κρίσιμο πεδίο παρέμβασης όπου πέρα από την εξατομικευμένη προσέγγιση  αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία της ομαδικότητας στα πλαίσια ενός κατάλληλου εκπαιδευτικού και θεραπευτικού προγράμματος.

          Αξιοποιώντας την πλαστικότητα της πρώτης παιδικής ηλικίας, η ΕΛΕΠΑΠ προτείνει μια σειρά προγραμμάτων βασισμένων στις αρχές της πρώιμης  παρέμβασης ως στρατηγικής αντίληψης στην πρόληψη και την αποκατάσταση των παιδιών με νευροαναπτυξιακές παθήσεις. Αυτό ήταν άλλωστε φέτος και το θέμα του  ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου  της ΕΛΕΠΑΠ που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2011 στο ξενοδοχείο Athens Imperial Hotel με τίτλο : «Πρώιμη Παρέμβαση σε Παιδιά με  Νευροαναπτυξιακά Προβλήματα». (http://www.elepap.gr/en/component/content/article/175.html )

          Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων που ασχολούνται διεθνώς με την έγκαιρη διάγνωση των αναπτυξιακών δυσκολιών και με τα προγράμματα αποκατάστασης στη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Διαπιστώθηκαν τα περιθώρια αξιοποίησης της υποστηρικτικής τεχνολογίας ενώ αναφέρθηκαν καινοτόμες τεχνικές που αξιοποιούν τεχνογνωσία από ποικίλους επιστημονικούς τομείς. Τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της προάσπισης της ψυχικής υγείας των παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές ενώ τονίστηκε η σημασία της ψυχολογικής στήριξης των γονιών τους και της δικτύωσης  των οικογενειών. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πατέρα ενός  παιδιού που παρακολουθεί τα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ. Με  λόγο μεστό και άμεσο  ακούστηκε το βίωμα μιας οικογένειας που δίνει έναν δύσκολο κι όμορφο αγώνα έχοντας δίπλα της πολύτιμους συμμάχους  από την πρώτη στιγμή.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: