Λειτουργία των Συμβουλευτικών Τηλεφωνικών Γραμμών της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.)
2010-09-30

 

Click to enlarge

 

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αποτελείται από δύο γραμμές:

1.       Η «Γραμμή-Σύνδεσμος 8018011177», λειτουργεί από το 2005 και απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση, συμβουλευτική ή υποστήριξη για θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μέχρι 18 ετών. Λειτουργεί σε πανελλαδική εμβέλεια, καθημερινές, 9.30 π.μ-8.30 μ.μ και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ. με χρέωση μία αστική μονάδα. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

2.       Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2:00 μ.μ. έως τις 8:30. μ.μ. και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ.  Στην Γραμμή 116111, το παιδί ή ο έφηβος μπορεί να μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τον απασχολεί και να έχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική ή (αν κριθεί απαραίτητο) να παραπεμφθεί στην καταλληλότερη για εκείνον κοινοτική δημόσια υπηρεσία για βοήθεια από κοντά.

Στις κλήσεις απαντούν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών στο σχολείο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και μειώνονται στο λύκειο.

 Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, σχολική άρνηση, και σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.α., κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας.

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Γενικά, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε), με το συντονισμό του Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη, υλοποιεί διακρατικό πρόγραμμα στη χώρα μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διακρατικού προγράμματος DAPHNE, για το χρονικό διάστημα 2006-2010. Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με δραστηριότητες που πραγματοποιούν με τους μαθητές στην τάξη κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν στην συνέντευξη τύπου που διοργανώνει η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε στις 5 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 12:00 μεσημέρι στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23, Αθήνα) με θέμα την Ψυχική Υγεία των Παιδιών και των Εφήβων.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: