Χειροσφαίριση (Xάντμπολ)
2011-02-17

 

Click to enlarge

 

Μους-Μους: Φύγε, φύγε Μάουζ-Μους από την περιοχή τέρματος, ελευθέρωσε το χώρο. Θα σουτάρω…

Μάουζ-Μους: Πού θα σουτάρεις Μους-Μους; Εδώ είναι η μπαλκονόπορτα, αν δεν κάνω λάθος, και όχι εστία γηπέδου.

Μους-Μους: Το ίδιο μου κάνει Μάουζ-Μους. Μάλλον μη φεύγεις, προσπάθησε να με εμποδίσεις να σουτάρω. Έλα, έλα, αφού είσαι στην περιοχή του τέρματος, κάνε τον τερματοφύλακα της άλλης ομάδας. Τι ιδέες μου ’ρχονται πάνω στο παιχνίδι!

Μάουζ-Μους: Και εγώ έχω μία άλλη ιδέα Μους-Μους. Να πάρω τη ρακέτα του τέννις και να…, εεπ, ακίνητος, έκανες περισσότερα από τρία βήματα κρατώντας την μπάλα, χωρίς να την ακουμπήσεις στο έδαφος.

Μους-Μους: Είδες τώρα τι έκανες; Με αποσταθεροποίησες διανοητικά. Και όπως ξέρεις, η χειροσφαίριση, γνωστή ως χαντμπολ, είναι ένα άθλημα που απαιτεί  αρμονική σύνθεση ταχύτητας, ρίψης, άλματος, δύναμης και αντοχής με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη συνεχή πάλη ανάμεσα στους αντιπάλους.

Μάουζ-Μους: Δε θα διαφωνήσω με την παραπάνω περιγραφή του αγαπημένου σου αθλήματος. Τους αντιπάλους όμως δε βλέπω. Και φυσικά δε βρίσκεσαι μέσα σε γήπεδο.

Μους-Μους: Με λίγη φαντασία και επινοητικότητα, Μάουζ-Μους, μπορείς να είσαι στο καθιστικό του σπιτιού σου και να νομίζεις ότι είσαι στο γήπεδο. Όπως σου έλεγα λοιπόν, αυτή η πάλη για την επικράτηση ανάμεσα στους παίκτες των δύο αντίπαλων ομάδων δεν απλώνεται σε όλο το γήπεδο όπως στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα, αλλά γίνεται μπροστά από τις δύο εστίες. Έτσι και εγώ έκανα την μπαλκονόπορτα μια καθωσπρέπει εστία. Στόχος της κάθε ομάδας είναι να πετύχει περισσότερα τέρματα προκειμένου να αναδειχθεί νικήτρια.

Μάουζ-Μους: Προτείνω να με επιμορφώσεις περισσότερο Μους-Μους για το χάντμπολ, προκειμένου να μείνει ήσυχη και η μπαλκονόπορτα και εγώ.

Μους-Μους: Οι παίκτες του χάντμπολ μπορούν να θεωρηθούν ως μικρογραφία ενός δεκαθλητή. Απαιτείται από τις ανάγκες του αθλήματος να είναι εκρηκτικοί σε χέρια και πόδια, γρήγοροι με υψηλό επίπεδο αντοχής και πολύ επιδέξιοι. Να διαθέτουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και συναισθηματική σταθερότητα.

Εξάλλου, πολύ εύστοχα, μια ομάδα του χάντμπολ παρομοιάζεται με μια αγέλη λύκων, όπου μέσα από την αλληλοβοήθεια επιτυγχάνεται ο σκοπός, δηλαδή ο εντοπισμός και η αρπαγή της λείας. Στο χάντμπολ η λεία είναι η επίτευξη του τέρματος.

Μάουζ-Μους: Μπορείς να μας δώσεις κάποια ιστορικά στοιχεία για το άθλημα; Από πότε οι άνθρωποι παίζουν χάντμπολ;

Μους-Μους: Η χειροσφαίριση είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο.

Αναφορές από την Οδύσσεια του Ομήρου μαρτυρούν για ένα παρόμοιο άθλημα που παιζόταν στο  νησί των Φαιάκων. Ανάλογη απεικόνιση βρέθηκε και σε μια πλάκα στα τείχη της Ακρόπολης Αθηνών.

Στα Ρωμαϊκά χρόνια ονομαζόταν αρπαστόν.

Μάουζ-Μους: Σήμερα ποια είναι η μορφή του αθλήματος;

Μους-Μους: Με τη σύγχρονη μορφή του το άθλημα το συναντούμε στη Δανία το 1848 και το 1897 διαμορφώθηκαν οι βασικοί κανόνες που το χαρακτηρίζουν ως σήμερα.

Το 1946 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοεμφανίστηκε το 1922, ενώ το 1979 ιδρύεται η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας.

Το Χάντμπολ συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνο το 1936. Οι αγώνες έγιναν σε ανοιχτό γήπεδο με 11 παίκτες για κάθε ομάδα.

Σήμερα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, κάθε ομάδα αποτελείται από εφτά παίκτες γηπέδου και εφτά αναπληρωματικούς. Οι αλλαγές σε έναν αγώνα είναι απεριόριστες.

Ο αγώνας διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 40Χ20 μέτρα και διευθύνεται από δύο διαιτητές.

Οι εστίες έχουν ύψος 2 μέτρα και το πλάτος τους είναι 3 μέτρα.

Η περιοχή του τέρματος γύρω από κάθε εστία ορίζεται από μια συνεχή, ημικυκλική γραμμή ακτίνας 6 μέτρων.

Μόνον ο τερματοφύλακας επιτρέπεται να κινείται μέσα στην περιοχή τέρματος.

Κάθε αγώνας χάντμπολ περιλαμβάνει δύο ημίχρονα των τριάντα λεπτών και παίζεται από ομάδες ανδρών αλλά και γυναικών.

Κάθε ομάδα με διάφορες τεχνικές και συστήματα προσπαθεί να πετύχει τέρμα όταν επιτίθεται, ενώ όταν αμύνεται προσπαθεί να αποφύγει την παραβίαση της εστίας της.

Ο παίκτης που εκτελεί σουτ δεν πρέπει να πατήσει μέσα στην περιοχή του τέρματος.

Το σουτ μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Με άλμα ή χωρίς, με βήμα ή ελιγμό, με φόρα ή όχι.

Όλα αυτά όμως χωρίς να επιτρέπεται στους παίκτες να κάνουν περισσότερα από τρία βήματα κρατώντας την μπάλα στα χέρια. Ενδιάμεσα πρέπει να τη χτυπούν στο έδαφος.

Επίσης δεν επιτρέπεται το κράτημα της μπάλας πάνω από τρία δευτερόλεπτα χωρίς κίνηση.

Όπως στην επίθεση έτσι και στην άμυνα, οι παίκτες δεν πρέπει να παραβιάζουν τη γραμμή των 6 μέτρων της δικής τους εστίας.

Κάθε παίκτης δηλαδή προσπαθεί να εμποδίσει τον αντίπαλο να πετύχει τέρμα, αμυνόμενος είτε με την κατάλληλη τοποθέτηση του σώματός του, είτε με απλή παράβαση, κάνοντας φάουλ.

Όμως σε περίπτωση που η άμυνα είναι βίαιη, ο παίκτης τιμωρείται με ποινή που μπορεί ανάλογα με την παράβαση, να είναι παρατήρηση, δίλεπτος αποκλεισμός, αποβολή, αποβολή χωρίς αντικατάσταση.

Η εσχάτη των ποινών και στο χαντμπολ είναι το πέναλτι, το οποίο εκτελείται από τα επτά μέτρα.

Τα τεχνικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άθλημα του χάντμπολ είναι:

Η λαβή, το πιάσιμο δηλαδή της μπάλας,

Η πάσα με όλες τις ποικιλίες και τις παραλλαγές της

Οι τρίπλες σε συνδυασμό με τα τρία βήματα

Οι ρίψεις της μπάλας- τα σουτ.

Οι προσποιήσεις με ή χωρίς την μπάλα και άλλες πολλές κινήσεις και τεχνικές.

Μάουζ-Μους: Πιστεύω ότι είναι από τα συναρπαστικότερα ομαδικά παιχνίδια, και για τους παίκτες, αλλά και τους θεατές.

Μους-Μους: Όλα αυτά βέβαια επιτυγχάνονται μέσα από ένα  οργανωμένο σύνολο παικτών που κινείται και παίζει στο γήπεδο, εφαρμόζοντας το σχεδιασμό και τις τεχνικές οδηγίες του προπονητή.

Το άθλημα του χάντμπολ είναι ένα εξαιρετικά ομαδικό παιχνίδι που αναπτύσσει τις σωματικές και νοητικές ικανότητες του αθλητή, γιατί είναι γρήγορο και δυναμικό. Σε όλη τη διάρκειά του απαιτεί από τους αθλητές γρήγορες επιλογές, μεγάλη δεξιότητα, άμεσες λύσεις και πάνω απ’ όλα ομαδικό πνεύμα και καλή φυσική κατάσταση.

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία και μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες να γνωρίσει τη χαρά της συμμετοχής, της συντροφικότητας και της κοινωνικοποίησης.

Μια δοκιμή ελπίζουμε πως θα σας πείσει.


Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: