Άρση Βαρών
2011-02-17

 

Click to enlarge

 

Μάουζ-Μους: Όποτε σε συναντώ Γκριν-Μους, όλο κάτι θα σηκώνεις ή θα μεταφέρεις. Δεντράκια για μεταφύτευση, χώμα για τον κήπο, ξύλα για την επιδιόρθωση της αποθήκης, άμμο για την τουαλέτα της γάτας. Πολλά βάρη σηκώνεις φίλε μου, θα πάθει η μέση σου. Αν και σε βλέπω τον τελευταίο καιρό, δείχνεις περισσότερο γυμνασμένος. Οι αγροτικές δουλειές τελικά γυμνάζουν φυσικά το σώμα.

Γκριν-Μους: Έχω 24η προστασία Μάουζ-Μους από τους δυνατούς μου μύες. Αλλά δεν είναι μόνο οι αγροτικές δουλειές που βοηθούν στην καλή φυσική κατάσταση.

Μάουζ-Μους: Το βρήκα, κάνεις παράλληλα γυμναστική στο γυμναστήριο.

Γκριν-Μους: Ναι, αλλά τι είδους γυμναστική;

Μάουζ-Μους: Βάρη να υποθέσω;

Γκριν-Μους: Πιο συγκεκριμένα, άρση βαρών. Έχω γραφεί εδώ και καιρό σε μια ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος με την νέα μου δραστηριότητα Μάουζ-Μους.

Μάουζ-Μους: Μακάρι να σε δούμε και πρωταθλητή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αλήθεια, από πότε η καθημερινή αυτή πανάρχαια εργασία έγινε άθλημα Γκριν-Μους;

Γκριν-Μους: Η άρση βαρών δεν αποτελούσε άθλημα  των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, ωστόσο μαρτυρίες μας δείχνουν ότι στην Αρχαία Ελλάδα συχνά οι αθλητές συναγωνίζονταν μεταξύ τους σηκώνοντας βάρη, όπως επίσης ότι και χρησίμευε ως αγώνισμα προπόνησης για τους αθλητές του πανγκρατίου ή του πένταθλου.

Στην Ολυμπία βρέθηκε μια πέτρα βάρους 143,5 κιλών με μια επιγραφή που ανέφερε ότι ο αθλητής Βύβωνας είχε καταφέρει, όπως ο ίδιος καυχιόταν, να σηκώσει την πέτρα με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του! Στη Σαντορίνη επίσης βρέθηκε άλλο ένα τέτοιο δείγμα, βάρους 480 κιλών που έφερε μια χαραγμένη επιγραφή αναφέροντας πως ο αθλητής Εύμαστος είχε καταφέρει να την σηκώσει από το έδαφος.

Μάουζ-Μους: Πώς όμως ξεκινάει κανείς στην άρση Βαρών;

Γκριν-Μους: Είναι εύκολο! Πρέπει πρώτα να γραφτείς σε σωματείο.

Μάουζ-Μους: Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το άθλημα;

Γκριν-Μους: Στην άρση βαρών μπορεί να ξεκινήσει κάποιος από την ηλικία των 8 με 10 χρονών. Από αυτή την ηλικία  μπορεί ένα παιδί να γραφτεί σ’ ένα από τα εκατοντάδες σωματεία άρσης βαρών που υπάρχουν σήμερα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Η εγγραφή σε σωματείο είναι απαραίτητη για τη σωστή καλλιέργεια του αθλήματος αλλά κα την σωστή ανάπτυξη του αθλητή.

Η ένταξη σε σωματείο, πέρα από την ορθή αθλητική και αγωνιστική ανάπτυξη του αθλητή, βοηθάει επίσης και στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των αθλητών.

Μάουζ-Μους: Τι εξοπλισμός χρειάζεται στην άρση Βαρών;

Γκριν-Μους: Η Άρση Βαρών δεν είναι ακριβό σπορ!

Για την εξάσκηση της άρσης βαρών χρειάζονται πρώτα... τα βάρη! Πρόκειται για μεταλλικούς δίσκους οι οποίοι προσαρμόζονται σε μια μεταλλική μπάρα η οποία αποτελεί έτσι το σύνολο του βάρους που πρέπει να σηκώσει ο αθλητής προκειμένου ν΄ ασκηθεί ή ν΄ αγωνισθεί.

Ο αθλητής φοράει επίσης μια ειδική ολόσωμη φόρμα της οποίας ο σκοπός είναι να διευκολύνει τις κινήσεις του κατά την εξάσκηση του αθλήματος. Μαζί με την φόρμα ο αθλητής φοράει και τα ειδικά παπούτσια της  άρσης βαρών τα οποία διαφέρουν από άλλα αθλητικά παπούτσια επειδή παρέχουν καλύτερη στήριξη στο πόδι του αθλητή.

Μάουζ-Μους: Ποιος είναι ο χώρος που αγωνίζονται οι αθλητές;

Γκριν-Μους: Οι αθλητές αγωνίζονται σε μια εξέδρα καθώς δεν απαιτείται από αυτούς να κινηθούν προς κάποια κατεύθυνση στη διάρκεια του αγώνα. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην ίδια θέση όταν σηκώνουν το βάρος, ώστε να καταφέρουν να πάρουν πόντους.

Μάουζ-Μους: Η προπόνηση των αθλητών περιλαμβάνει μόνο βάρη;

Γκριν-Μους: Οι προπονήσεις όμως των αθλητών στην άρση βαρών δεν είναι μόνο στα βάρη! Ένας αθλητής της άρσης βαρών ασχολείται με μια ευρεία γκάμα αθλημάτων ώστε να εξασκήσει και ν’ αναπτύξει τις σωματικές του και πνευματικές του ικανότητες και κατά συνέπεια να καλλιεργήσει τις αθλητικές του δυνατότητες. Οι αθλητές της άρσης βαρών τρέχουν, παίζουν ποδόσφαιρο, volley, και γενικότερα φροντίζουν να έχουν μια ολοκληρωμένη άσκηση του σώματός τους αλλά και του πνεύματός τους. Στη δική μου περίπτωση, θα πρόσθετα κάνουν και αγροτικές δουλειές!

Μάουζ-Μους: Πώς όμως αγωνίζονται οι αθλητές της άρσης βαρών;

Γκριν-Μους: Οι αθλητές της άρσης βαρών αγωνίζονται σε δυο κινήσεις, το αρασέ και το επολέ-ζετέ.

Στο αρασέ ο αθλητής πρέπει να σηκώσει με μια κίνηση την μπάρα με τα βάρη, πάνω από το κεφάλι του, με τεντωμένα χέρια.

Στην τεχνική του επολέ-ζετέ ο αθλητής πρέπει να σηκώσει τα βάρη με δυο κινήσεις.

Νικητής του αγώνα είναι ο αθλητής που θα καταφέρει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος αθροιστικά και από τις δυο κινήσεις.

Μάουζ-Μους: Στην άρση βαρών αγωνίζονται και γυναίκες;

Γκριν-Μους: Η άρση βαρών είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορούν ν’ αγωνιστούν γυναίκες και άνδρες. Πιο συγκεκριμένα στο ολυμπιακό πρόγραμμα υπάρχουν οκτώ κατηγορίες βάρους ανδρών, αρχίζοντας από τα 56 κιλά και φτάνοντας μέχρι και πάνω από τα 105 κιλά. Στις γυναίκες υπάρχουν επτά κατηγορίες βάρους αρχίζοντας από τα 48 κιλά και φτάνοντας μέχρι και πάνω από 75 κιλά.

Μάουζ-Μους: Γιατί ν’ ασχοληθεί κανείς με την άρση βαρών;

Γκριν-Μους: Για ν’ ασχοληθεί κάποιος με την άρση βαρών πρέπει πρώτα να διακρίνεται από υπομονή και επιμονή. Η άρση βαρών μπορεί να προσφέρει πολλά σ’ ένα νέο που αποφασίζει ν΄ ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 8 με 10 χρόνια συστηματικής εξάσκησης για να φτάσει κάποιος σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικότητας. Η άρση βαρών είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός σωματικών και ψυχικών προσόντων καθώς απαιτείται απόλυτη αρμονία ανάμεσα στα δυο προκειμένου ο αθλητής ν΄ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλήματος.

Ένα άλλο όφελος της άρσης βαρών είναι η ανάπτυξη της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης, ώστε να μπορεί ο αθλητής να συγκεντρώσει τα ψυχικά του αποθέματα, πειθαρχώντας έτσι τις σωματικές του ικανότητες και την δύναμή του κατά την εκτέλεση των κινήσεων ανύψωσης.

Μέσω της διαρκούς βελτίωσης της ψυχολογικής κατάστασης του αθλητή, με την καλλιέργεια των αισθημάτων της αυτοπεποίθησης, του θάρρους, της αγωνιστικότητας, της αυτοεκτίμησης, της υπομονής και της επιμονής γίνεται δυνατή η συνεχής ανάπτυξη των αγωνιστικών δυνατοτήτων του αθλητή.

Επίσης η ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων του αθλητή βοηθάει στην διατήρηση της ψυχικής του ισορροπίας αλλά και πνευματικής διαύγειας, απαραίτητα προσόντα στην αθλητική αλλά και αγωνιστική του πορεία.

Τέλος, μέσω του αθλήματος αναπτύσσεται η ορθή συμπεριφορά του, ο σεβασμός του, η ευγένεια του και η υπακοή του.

Μάουζ-Μους: Τελικά μπορεί να διαλέγουμε διαφορετικά αθλήματα ο καθένας, αλλά όλα απαντούν στο ίδιο ζητούμενο. Στην ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών μας ικανοτήτων. Σε χαιρετώ όμως τώρα Γκριν-Μους, γιατί άργησα και πρέπει να μεταφέρω όλες τις καρέκλες στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Γκριν-Μους: Και εγώ, γιατί είμαι εδώ; Άφησέ το πάνω μου.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: