Ξιφασκία
2011-02-17

 

Click to enlarge

 

Μάουζ-Μους:Τι βλέπω αγαπημένε μου φίλε Μους-Μουστάιν; Φοράς διαστημική στολή. Μη μου πεις ότι θα ξεκινήσεις πειράματα και στο διάστημα!

Μους-Μουστάιν: Πολύ θα το ήθελα Μάουζ-Μους να ήμουν μέλος του διαστημικού προγράμματος «Mars 500». Ή ακόμα περισσότερο να ήμουν μέλος της ομάδας του Έλληνα επιστήμονα Θανάση Οικονόμου ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στις ΗΠΑ και είναι επικεφαλής του ερευνητικού εγχειρήματος που πραγματοποιείται με το διαστημικό σκάφος Stardust της NASA.

Μάουζ-Μους: Ποτέ δεν είναι αργά Μους-Μουστάιν. Όμως δεν μου εξήγησες, γιατί φοράς αυτή τη διαστημική στολή.

Μους-Μουστάιν: Μοιάζει με διαστημική στολή, αλλά δεν είναι καλή μου Μάουζ-Μους. Έχω εγγραφεί σε μια ομάδα ξιφασκίας, και είπα να τη δοκιμάσω πρώτα εδώ, μη φανώ αδέξιος και απροετοίμαστος όταν πάω για προπόνηση.

Μάουζ-Μους: Μα αυτό είναι πολύ ευχάριστο Μους-Μουστάιν. Δεν το περίμενα ποτέ να ασχοληθείς εσύ με τον αθλητισμό, γι’ αυτό η στολή πάνω σου κατεύθυνε τη σκέψη μου σε κάτι πιο επιστημονικό, παρά αθλητικό. Μα φυσικά είναι η στολή ενός ξιφομάχου. Όμως πώς πήρες την απόφαση να αρχίσεις ξιφασκία;

Μους-Μουστάιν: Πολλές φορές από αλλού ξεκινάμε και αλλού καταλήγουμε. Συχνά αυτό συμβαίνει και στην επιστήμη, ξέρεις. Προσπαθούσα να τροποποιήσω λίγο το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής χτυπημάτων για έναν αθλητή που έχει αχρωματοψία και δεν ξεχωρίζει τα λαμπάκια που αντιστοιχούν στα έγκυρα και άκυρα κτυπήματα. Καθώς τον παρατηρούσα και μιλούσαμε μαζί για το άθλημα, μ’ έκανε και εμένα φίλο του αθλήματος. Ε, στη συνέχεια ήρθε και η στολή, όπως βλέπεις. Και έμαθα αρκετά πράγματα για την ξιφασκία.

Μάουζ-Μους: Λοιπόν, θα πεις και σε μας πότε άρχισαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν ξίφη, και πώς η ξιφασκία εξελίχτηκε σε άθλημα;

Μους-Μουστάιν: Αναπαραστάσεις από ξιφομάχους υπάρχουν σε διάφορα αρχαία ευρήματα που αποκαλύπτουν ότι η ξιφασκία υπάρχει για περισσότερα από 3500 χρόνια. Ο Όμηρος αφιέρωσε δύο από τις ραψωδίες της Ιλιάδας στις μονομαχίες του Μενέλαου με τον Πάρη και του Αίαντα με τον Έκτορα.

Την ξιφασκία όμως τη συναντούμε και στην αρχαία Αίγυπτο, στην Κίνα και στις Ινδίες. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους,  οι σκλάβοι και οι αιχμάλωτοι πολέμων, μονομαχούσαν για τη ζωή τους και την ελευθερία, στις αρένες των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Στις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίζονται στην Ευρώπη οι πρώτες σχολές οπλομαχίας οι οποίες ανέπτυξαν και διέδωσαν με την πάροδο του χρόνου την ξιφασκία ως ένα ξεχωριστό άθλημα.

Μάουζ-Μους: Στην Ελλάδα από πότε υπάρχει ως άθλημα; Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 1896 έχουμε αγώνες ξιφομαχίας;

Μους-Μουστάιν: Η ξιφασκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1896 μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Έκτοτε είναι ένα από τα τέσσερα αθλήματα που δεν έχει λείψει από καμία Ολυμπιάδα.

Μάουζ-Μους: Ποια θεωρείται η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα; Τα παιδιά, ας πούμε, μπορούν να ξεκινήσουν αυτή την αθλητική δραστηριότητα;

Μους-Μουστάιν: Μα βέβαια, ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6 ή 7 χρόνων, από κάποιο αναγνωρισμένο σύλλογο, προκειμένου να διδαχθεί σωστά το άθλημα. Βλέποντας κάποιος το άθλημα της ξιφασκίας  διαπιστώνει πολύ γρήγορα πως είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα τεχνητό.

Μάουζ-Μους: Σίγουρα ένας αθλητής πρέπει να καλλιεργήσει τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχικές του ικανότητες. Από κει και πέρα τι άλλο χρειάζεται;

Μους-Μουστάιν:Το άθλημα της ξιφασκίας πέραν των αθλητικών και νοητικών ικανοτήτων του αθλητή απαιτεί έναν ξεχωριστό εξοπλισμό.

Πρώτα απ’ όλα το ξίφος ασκήσεων – ανδρών, γυναικών- γνωστό ως φλερέ.

Μετά ακολουθεί το ξίφος μονομαχίας επίσης ανδρών και γυναικών, το οποίο αποτελεί τον γνήσιο απόγονο του ξίφους που χρησιμοποιούσαν οι ευγενείς στις μονομαχίες τους, γνωστό και ως επέ.

Τελευταία και φοβερότερη έρχεται η σπάθη, γνωστή και ως σαμπρ.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι  ξιφομάχοι φορούν προστατευτικό θώρακα και ειδική φόρμα, προστατευτική μάσκα, γάντι και ειδικά παπούτσια ξιφασκίας.

Τέλος, στο χέρι με το οποίο χειρίζονται οι αθλητές το ξίφος, υπάρχει ένα καλώδιο που συνδέει το ξίφος με ένα μηχάνημα ενδείξεων.

Είναι ένα κύκλωμα 12 volt, που δίνει τη δυνατότητα στο διαιτητή αλλά και στους ίδιους τους  αθλητές να προσδιορίζουν τα κτυπήματα στους αντιπάλους. Τα έγχρωμα λαμπάκια του μηχανήματος καταγράφουν τα έγκυρα κτυπήματα, ενώ τα λευκά τα άκυρα.

Για το ξίφος μονομαχίας και τη σπάθη υπάρχει η πράσινη και η κόκκινη ένδειξη, μία για κάθε αθλητή.

Μάουζ-Μους: Η ξιφασκία είναι ατομικό ή ομαδικό άθλημα; Υπάρχουν ειδικοί χώροι που διεξάγονται και ποιοι είναι οι γενικοί κανόνες; Εγώ προσωπικά ξέρω πολύ λίγα πράγματα γι’ αυτό Μους-Μουστάιν.

Μους-Μουστάιν: Οι αγώνες στην ξιφασκία είναι ατομικοί και ομαδικοί.

Διεξάγονται σε κλειστό χώρο πάνω σε ειδική επιφάνεια που ονομάζεται πίστα.

Η πίστα έχει μήκος 14 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρο, με μία κεντρική γραμμή, 2 γραμμές φύλαξης, γραμμές προειδοποίησης και ακραίες ή τελευταίες γραμμές.

Κάθε αγώνας ξιφασκίας διαρκεί 3 γύρους των τριών λεπτών.

Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα πετύχει πρώτος 15 έγκυρες επαφές επί του αντιπάλου. Σε περίπτωση ισοπαλίας δίνεται παράταση ενός λεπτού και νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα δώσει πρώτος κτύπημα επί του αντιπάλου.

Στο ξίφος ασκήσεων υπολογίζονται μόνο τα κτυπήματα που δίνονται στη λεγόμενη έγκυρη επιφάνεια. Η έγκυρη επιφάνεια προσδιορίζεται στον κορμό του αθλητή και δεν περιλαμβάνει τα άκρα.

Το ξίφος μονομαχίας είναι όπλο κρούσης. Η επιθετική ενέργεια γίνεται μόνο με την αιχμή του και η έγκυρη επιφάνεια περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα του αθλητή, δηλαδή κορμό, άκρα, κεφάλι, ακόμη και την ένδυση.

Η σπάθη είναι όπλο χτυπήματος και η ενέργεια γίνεται με την κόψη ή με τη ράχη.

Η έγκυρη επιφάνεια περιλαμβάνει το τμήμα του σώματος από εκεί που τελειώνουν οι μηροί και ξεκινά ο κορμός.

Μάουζ-Μους: Συνήθως η ενασχόληση με τον αθλητισμό ως χόμπυ, τους περισσότερους ανθρώπους τους δίνει ζωντάνια, ενέργεια, σωματική και ψυχική ευεξία. Όταν όμως είναι κάποιος αθλητής ή αθλήτρια και συγκεκριμένα ασχολείται με την ξιφασκία, ποια ακριβώς χαρακτηριστικά πρέπει να αναπτύξει;

Μους-Μουστάιν:Η ξιφασκία  είναι ένα άθλημα που απαιτεί ικανότητα προσαρμογής, εφευρετικότητα, οργανωμένη σκέψη και υπομονή.

Ένας αθλητής για να φτάσει να συμμετάσχει σε κάποιο αγωνιστικό παιχνίδι πρέπει να καταβάλλει σκληρή προσπάθεια και πολύ χρόνο, μεγάλη προσοχή και πειθαρχία στις προπονήσεις.

Το αποτέλεσμα όμως θα τον δικαιώσει. Θα έχει επιλέξει ένα πολύ ξεχωριστό και θεαματικό άθλημα που δεν έλειψε από καμία Ολυμπιάδα.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: