Τοξοβολία
2011-02-15

 

Click to enlarge

 

Μάουζ-Μους: Γεια σου Μους-Ελίνα. Τι περιλαμβάνει σήμερα το πρόγραμμά σου; Βιβλιοπαρουσίαση, εγκαίνια σε γκαλερί ή είσαι καλεσμένη στη συναυλία που οργάνωσε ο Μπιτ-Μους;

Μους-Ελίνα: Αχ Μάουζ-Μους, βαρέθηκα να είμαι τόσο busy. Καλεσμένη είμαι παντού, πού να πάω πρώτα πού; Χρήσιμες είναι οι δημόσιες σχέσεις, ωραίες και οι γκαλερί, έχουν μία φοβερή ζωντάνια οι συναυλίες, αλλά χρειάζομαι και εγώ λίγο χρόνο για μένα, βρε φιλενάδα. Ένα άλλο είδος αναψυχής, να χαλαρώσω, να συγκεντρωθώ. Κάτι τέτοιο πάω να κάνω τώρα.

Μάουζ-Μους: Α, κατάλαβα. Γιόγκα, body stretch ή κάτι παρόμοιο;

Μους-Ελίνα: Δεν έπεσες πολύ έξω, αλλά είναι κάτι άλλο. Κάτι πιο δυναμικό, πιο συναρπαστικό και συνάμα θέλει τόσο αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία.

Μάουζ-Μους: Τώρα με μπερδεύεις Μους-Ελίνα. Απ’ τη μια θέλεις να χαλαρώσεις, απ’ την άλλη δράση και δυναμισμό. Μήπως μαγειρεύεται και τρώγεται;

Μους-Ελίνα: Είσαι επηρεασμένη από κάτι και το λες ;

Μάουζ-Μους: Ε, να, για να κάνεις ένα ωραίο φαγητό χρειάζεσαι μια δυναμικότητα, για να φας θέλει μια κάποια δράση, και μετά απ’ όλα αυτά, χαλαρώνεις. Το βρήκα, θα πας σε διαγωνισμό του mous – mous chef. Και πριν από λίγο συνάντησα τον Κρεμολίνη, αλλά δεν μου είπε τίποτα.

Μους-Ελίνα: Μία λέξη θα σου πω και ξέχνα όλα τα υπόλοιπα. Τοξοβολία. Και επαναλαμβάνω, αν δεν άκουσες καλά, τοξοβολία.

Μάουζ-Μους: Μα εσύ που ασχολείσαι με εκθέσεις έργων, με καλές τέχνες, πώς και σου προέκυψε αυτή η ενασχόληση;

Μους-Ελίνα: Μία δοκιμή ήταν αρκετή να με πείσει, ότι αξίζει τουλάχιστον να συνεχίσω. Κι αν θέλεις να ξέρεις, η τοξοβολία θεωρούνταν από τους ανθρώπους της αρχαιότητας μια τέχνη παρόμοια ακόμη και με τη μουσική, τη ζωγραφική και άλλες καλές τέχνες. Πάμπολλες είναι οι αναφορές στην ελληνική μυθολογία για θεούς και ήρωες που ήταν φημισμένοι τοξότες.

Μάουζ-Μους: Μα βέβαια, η Άρτεμις, η Θεά του κυνηγιού. Θα γίνεις λοιπόν μία Μους-μους Άρτεμις.

Μους-Ελίνα: Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή.

Ο Όμηρος με ιδιαίτερη γλαφυρότητα περιγράφει στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια φημισμένους τοξότες πολεμιστές αλλά και αγώνες τοξοβολίας.

Και στα Βυζαντινά χρόνια  όμως, καθώς και στο Μεσαίωνα σ’ όλους τους στρατούς εξέχουσα θέση είχαν οι τοξότες. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των όπλων το τόξο έχασε την αξία και τη δυναμική του στα πεδία των μαχών.

Οι άνθρωποι ωστόσο, αυτό το όπλο που τους βοήθησε στην επιβίωσή τους, το μετέτρεψαν σε ένα εξαιρετικό εργαλείο του αθλητισμού.

Μάουζ-Μους: Και πώς νιώθεις Μους-Ελίνα ως μία αθλήτρια και εσύ της τοξοβολίας;

Μους-Ελίνα: Δεν είμαι ακόμη αθλήτρια, αλλά πολύ θα ήθελα να γίνω. Η τοξοβολία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, που αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με το άθλημα ακόμη και ως αναψυχή. Είναι φοβερό αυτό που σου συμβαίνει όταν αγωνίζεσαι ή προπονείσαι. Ο στόχος είναι κατ’ αρχήν ως ιδέα μέσα στο μυαλό σου. Αυτή την ιδέα πρέπει να επεξεργαστείς με τη συγκέντρωση της σκέψης και τη δύναμη της επιθυμίας για να πετύχεις και τον εξωτερικό στόχο. Η προπόνηση αφορά στην ψυχή και στο σώμα βέβαια. Χρησιμοποιείς το σώμα για να μεταφέρεις όλο αυτό το σχέδιο που ετοίμασες στο μυαλό σου και το τόξο είναι το εργαλείο σου.

Μάουζ-Μους: Τώρα μπορώ να εξηγήσω το λόγο που σου άρεσε η τοξοβολία. Είναι κυρίως «εγκεφαλικό» άθλημα.

Μους-Ελίνα: Μα, αυτό συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα Μάουζ-Μους. Η τοξοβολία είναι ένα θεαματικό και συναρπαστικό άθλημα και για να σημειώσει κάποιος υψηλές αθλητικές επιδόσεις απαιτείται μακρόχρονη εξάσκηση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων. Και το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να το φροντίζουμε. Αν δεν προπονούμε σωστά το σώμα, αυτό μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίζει πάντα τα σχέδια του μυαλού.

Μάουζ-Μους: Θα ήθελες να πεις και στους φίλους μας λίγα πράγματα για την τοξοβολία, γιατί είμαι σίγουρη ότι μία μικρή μελέτη για το άθλημα σίγουρα θα την έκανες.

Μους-Ελίνα: Αμέσως επιβεβαιώνω τη σιγουριά σου και αρχίζω την παρουσίαση:

Το 1900 είναι μια σημαντική χρονολογία για το άθλημα της τοξοβολίας, αφού έχουμε τους πρώτους διεθνείς αγώνες μεταξύ Άγγλων και Γάλλων.

Την ίδια χρονιά το άθλημα  έγινε δεκτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η τοξοβολία είχε ταραχώδη παρουσία στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Οι συμμετοχές της  στο επίσημο πρόγραμμα ήταν διακοπτόμενες. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, η τοξοβολία εντάχθηκε οριστικά στα ολυμπιακά αθλήματα.

Στη Σεούλ το 1988 προστέθηκε και το ομαδικό αγώνισμα.

Από το 1992 καθιερώθηκε ένας νέος τρόπος διεξαγωγής του αθλήματος, ο λεγόμενος ολυμπιακός γύρος, που έκανε πιο ανταγωνιστικό και θεαματικό το άθλημα.

Η τοξοβολία ως άθλημα διεξάγεται στο ύπαιθρο. Οι προπονήσεις γίνονται και σε κλειστά γυμναστήρια. Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες στο ατομικό και ομαδικό άθλημα.

Μάουζ-Μους: Εκτός όμως από το τόξο, τι άλλο πρέπει να έχει ένας σύγχρονος τοξότης ή τοξότρια;

Μους-Ελίνα: Για να διεξαχθεί ένας αγώνας τοξοβολίας είναι απαραίτητος ο ανάλογος εξοπλισμός που αποτελείται από το τόξο, τα βέλη και το στόχο.

Απαραίτητη εξάρτυση ενός τοξότη αθλητή είναι:

Η φαρέτρα, για να φυλά ο τοξότης τα βέλη του,

Το προστατευτικό των δακτύλων, με το οποίο τραβάει τη χορδή,

Και το προστατευτικό του βραχίονα και του στήθους, προς αποφυγή τραυματισμού.

Μάουζ-Μους: Και ο στόχος αυτός που βλέπουμε με τους κύκλους, ποια χαρακτηριστικά έχει;

Μους-Ελίνα: Ο στόχος έχει διάμετρο 122 εκατοστών, όπου είναι τυπωμένοι 10 ομόκεντροι κύκλοι, με 12 εκατοστά φάρδος που αποτελούν την κλίμακα της βαθμολογίας των διαγωνιζομένων.

Είναι τοποθετημένος σ’ ένα τρίποδο με πλαίσιο, ώστε το κέντρο του στόχου να είναι σε ύψος ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών από το έδαφος.

Οι αθλητές αγωνίζονται από όρθια στάση με σκοπό να καρφώσουν το βέλος τους στο κέντρο του στόχου, όπου παίρνουν 10 βαθμούς.

Εάν το βέλος καρφωθεί στον επόμενο κύκλο από το κέντρο, ο αθλητής παίρνει 9 βαθμούς, στον μεθεπόμενο 8 και συνεχίζεται η βαθμολόγηση με ανάλογο τρόπο.

Ο τελευταίος, ο εξωτερικός δηλαδή κύκλος, αντιπροσωπεύει τον ένα βαθμό.

Εάν το βέλος δε βρει το στόχο, δεν υπάρχει βαθμός.

Εάν ένα βέλος καρφωθεί ανάμεσα σε δύο κύκλους μετράει ο κύκλος με την υψηλότερη βαθμολογία.

Όταν ένα βέλος αναπηδήσει στο στόχο και δεν καρφωθεί, θεωρείται έγκυρη η βολή, εφόσον έχει μείνει ίχνος, δηλαδή σημάδι πάνω στο στόχο.

Οι τοξότες και οι τοξότριες κατά τη διάρκεια του αγώνα κατάταξης ρίχνουν 12 σειρές των 6 βελών, δηλαδή 72 βέλη ο καθένας και η καθεμιά.

Ο στόχος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων από το σημείο βολής και οι αθλητές προσπαθούν να στείλουν όσο γίνεται περισσότερα βέλη στο κέντρο ή κοντά σ’ αυτόν.

Για όσους ή όσες ξεκινήσουν τώρα, ένα είναι σίγουρο, ότι θα μείνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Καλή εξάσκηση και καλό στόχο.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: