Κολύμβηση και υγρός στίβος
2010-01-20

 

Click to enlarge

 
Μάουζ-Μους: Έλα μια φορά καλέ μου Κρεμολίνη στο κολυμβητήριο. Είσαι όλη μέρα μέσα στην κουζίνα φτιάχνοντας κρέμες και γλυκά.

Κρεμολίνης: Ε, αυτή είναι η δουλειά μου Μάουζ-Μους. Να φτιάχνω σ’ όλα εσάς τα μουσμουσάκια γλυκές λιχουδιές. Εγώ κολυμπάω μόνο μέσα σε καζάνια με ζάχαρη, αλεύρι και σιρόπια.

Μάουζ-Μους: Είσαι άφταστος ζαχαροπλάστης Κρεμολίνη μου, αλλά δεν είναι κακό να ξεπλένεσαι πότε πότε από όλα αυτά τα σιρόπια σου και να κάνεις καμιά απλωτή σε … καζάνια με πιο αλμυρό περιεχόμενο, και εννοώ φυσικά στη θάλασσα ή ακόμα και σε ένα πολύ μεγάλο καζάνι, που λέγεται πισίνα.

Κρεμολίνης: Α, όλα κι όλα. Τέτοια πειράματα με γλυκό, αλμυρό και πισίνες εγώ δεν κάνω. Και δεν εμπιστεύομαι άλλα καζάνια, παρά μόνο τα δικά μου. Εξάλλου, αισθάνομαι περίφημα, είμαι ευκίνητος και δεν πονάω πουθενά.

Μάουζ-Μους: Τι να κάνω παιδιά να πείσω τον Κρεμολίνη μας να ασχοληθεί λίγο με την κολύμβηση; - Το θέμα είναι Κρεμολίνη να ασκηθείς λίγο προτού αρχίσεις και έχεις προβλήματα με την ευκινησία σου. Και για παράδειγμα θα σου αναφέρω τον κύριο Αγάπιο, που είναι κι αυτός ζαχαροπλάστης και κάνει αεροβική γυμναστική μέσα στο νερό. Αυτός βέβαια είχε αρχίσει να έχει προβλήματα με τα χέρια του, αλλά τώρα είναι πρώτος αθλητής στο τμήμα του, όπως περηφανεύεται και ο ίδιος.

Κρεμολίνης: Χα, χα, ο κύριος Αγάπιος μέσα στην πισίνα. Ο μόνος λόγος που θα με έκανε να έρθω είναι να τον δω με τα ίδια μου τα μάτια.

Μάουζ-Μους: Έστω, έλα από περιέργεια, αλλά πού ξέρεις μπορεί να το διασκεδάσεις ταυτόχρονα.

Κρεμολίνης: Θα έρθω Μάουζ-Μους, μάλιστα εμπνεύστηκα από όλη αυτή τη συζήτησή μας και λέω να κάνω ευθύς τώρα μία τούρτα με θέμα: Ο Κρεμολίνης στην πισίνα!

Μάουζ-Μους: Εκτός από άφταστος είσαι και αδιόρθωτος ζαχαροπλάστης. Μα είπαμε για απλωτές , όχι για βουτιές στις τούρτες, Κρεμολίνη. Μπορώ όμως να σου πω κι ένα άλλο θέμα για να φιλοτεχνήσεις την τούρτα σου. Τον Οδυσσέα που κολυμπώντας φτάνει στο νησί των Φαιάκων μετά το ναυάγιο του πλοίου του στο Ιόνιο Πέλαγος.

Κρεμολίνης: Φύγαμε λοιπόν για να συναγωνιστώ τον Οδυσσέα και να φτάσω … από τη μια άκρη της πισίνας στην άλλη, ως γνήσιος απόγονος ενός αρχαίου Έλληνα.

Μάουζ-Μους: Μα φυσικά και οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κολυμβητική τέχνη. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες είτε σε κείμενα, είτε σε τοιχογραφίες ή αμφορείς που αποδεικνύουν πως η κολύμβηση κατά την αρχαιότητα αποτελούσε μέσο φυσικής άσκησης και ψυχαγωγίας.

Κρεμολίνης: Ναι, όμως το άθλημα της κολύμβησης δεν περιλαμβανόταν στα επίσημα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάουζ-Μους: Ούτε κι εσύ ήσουν στη λίστα με τους καταξιωμένους ζαχαροπλάστες. Την αγωνιστική της μορφή η κολύμβηση άρχισε να την αποκτά με τη δημιουργία των πρώτων κολυμβητικών ομίλων στη Μεγάλη Βρετανία το 1837, οπότε έγιναν και οι πρώτοι κολυμβητικοί αγώνες.

Από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 η κολύμβηση εντάχθηκε στο πρόγραμμα όλων των Ολυμπιάδων.

Στους Αγώνες της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας το αγώνισμα της κολύμβησης διεξήχθη στον κόλπο της Ζέας, δηλαδή στη θάλασσα του Σαρωνικού στον Πειραιά. Συμμετείχαν μόνο άνδρες αθλητές και το πρόγραμμα των αγώνων περιλάμβανε τα αγωνίσματα των 100 μέτρων, των 500 μέτρων και των 1500 μέτρων.

Το αγώνισμα κολύμβησης γυναικών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Κολύμβησης ιδρύθηκε το 1908 και έχει σήμερα 176 Εθνικές Ομοσπονδίες.

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία της Ελλάδος (ΚΟΕ), η μεγαλύτερη της χώρας μας, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1927, έχοντας στο δυναμικό της περισσότερα από 300 σωματεία με 110.000 περίπου αθλητές.

Όσον αφορά τώρα τα αθλήματα του Υγρού Στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούμε να πούμε πως η παρουσία τους είναι εντυπωσιακή. Και σε συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες και σε προσέλευση θεατών.

Ειδικά από το 1984 όπου στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες, εντάσσεται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα η συγχρονισμένη κολύμβηση και από το 2000 στο Σίδνεϊ , όπου εντάσσονται οι συγχρονισμένες καταδύσεις και η υδατοσφαίριση γυναικών.

Το σημερινό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει 26 ατομικά αγωνίσματα και έξι σκυταλοδρομίες για άνδρες και γυναίκες σε πισίνα 50 μέτρων.

Το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και η μικτή ατομική είναι οι ατομικοί αγώνες.

Οι σκυταλοδρομίες – ελεύθερο και μικτή ομαδική- είναι οι αγώνες που συμπληρώνουν το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Κρεμολίνης: Αυτό το τελευταίο Μάουζ-Μους, μου άρεσε. Θα κάνουμε αγώνες σκυταλοδρομίας με δύο ομάδες εμείς οι ζαχαροπλάστες. Η ομάδα της άσπρης σοκολάτας και η ομάδα της μαύρης σοκολάτας.

Μάουζ-Μους: Μα τι λες τώρα Κρεμολίνη, εμείς ενημερώνουμε τα παιδιά για το άθλημα της κολύμβησης, και συ σκέφτεσαι σκυταλοδρομία της άσπρης και της μαύρης σοκολάτας.

Κρεμολίνης: Θα εισηγηθώ και στο δήμαρχό μας να κάνει μια πισίνα από σοκολάτα. Μπορούμε κάθε μέρα να βάζουμε και άλλο άρωμα γεύσης. Μπανάνα, φράουλα, με μέλι και αμύγδαλα.

Μάουζ-Μους: Δε θα τα βγάλω πέρα μαζί του αυτή τη φορά παιδιά. Άλλα του λέω, άλλα φαντάζεται. Μάλλον θα φταίει ότι το αγώνισμα της κολύμβησης είναι ένα προσιτό άθλημα γι’ αυτό και του άρεσε.

Ο εξοπλισμός που χρειάζονται οι αθλητές είναι το μαγιό, ένα σκουφάκι και γυαλιά, για να προστατεύουν τα μάτια τους και να έχουν καλύτερη όραση μέσα στο νερό.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων απαγορεύεται στους αθλητές να φορέσουν ή να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα, την ικανότητα να επιπλέουν ή την αντοχή τους.

Σε όλους τους αγώνες της κολύμβησης, ο αθλητής, η αθλήτρια ή η ομάδα με τον πιο γρήγορο χρόνο είναι ο νικητής ή η νικήτρια.

Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τα διάφορα αγωνίσματα κολύμβησης.

Το ελεύθερο,

Όπου οι αθλητές αγωνίζονται στα 50-100-200-400-800 και 1500 μέτρα.

Τα 800 μέτρα ελεύθερο είναι αγώνισμα μόνο για γυναίκες, ενώ τα 1500 μέτρα μόνο για άνδρες.

Στο ελεύθερο το σώμα του κολυμβητή βρίσκεται σε οριζόντια θέση με την επιφάνεια του νερού.

Η μετακίνηση του αθλητή προς τα εμπρός γίνεται κυρίως με συνεχείς και εναλλασσόμενες κινήσεις των χεριών, αλλά και τα πόδια βοηθούν με εναλλάξ κινήσεις πάνω κάτω.

Η αναπνοή γίνεται με τη στροφή –δεξιά ή αριστερά- του κεφαλιού, με το μάγουλο να ακουμπάει στο νερό.

Το ελεύθερο είναι το γρηγορότερο και πιο δημοφιλές είδος κολύμβησης.

Λόγος ακύρωσης ενός αθλητή είναι αν αυτός ακουμπήσει τη διαδρομή – τα διαχωριστικά με τους συναθλητές του- ή παρενοχλήσει συναθλητή του.

Το Ύπτιο, μοιάζει με το ελεύθερο και οι αθλητές συναγωνίζονται στα 100 και τα 200 μέτρα.

Το σώμα του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας όμως βρίσκεται σε ύπτια θέση με τους μηρούς παράλληλα ο ένας προς τον άλλον και κοντά στην επιφάνεια του νερού. Το κεφάλι επειδή είναι ελαφρά γερμένο προς τα πίσω, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην αναπνοή.

Και σε αυτό το στυλ κολύμβησης χαρακτηριστική είναι η αρμονικά εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών.

Οι αθλητές παίρνουν θέση μέσα στο νερό με την πλάτη γυρισμένη στην πισίνα και με τα δύο χέρια να κρατούν τις λαβές εκκίνησης.

Ακυρώνεται κάποιος αθλητής όταν κατά τη διάρκεια του γλιστρήματος, μετά την εκκίνηση ή τη στροφή, περάσει τη γραμμή των 15 μέτρων.

Το πρόσθιο, το οποίο  είναι ένα αρκετά περίπλοκο στυλ κολύμβησης και οι αθλητές αγωνίζονται στα 100 και 200 μέτρα.

Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση, με ελαφριά κλίση προς τα πάνω και τέλεια τεντωμένο.

Η βύθιση του κεφαλιού μέσα στο νερό επιτρέπεται και η αναπνοή γίνεται όταν εξέλθει και βρεθεί στο υψηλότερο σημείο από την επιφάνεια.

Το πρόσθιο απαιτεί τέλειο συγχρονισμό κινήσεων μεταξύ χεριών και ποδιών τα οποία κινούνται στον ίδιο χρόνο και συμμετρικά. Αν ο αθλητής χάσει το συγχρονισμό του ακυρώνεται, γιατί θεωρείται πως κολυμπά ελεύθερα.

Η πεταλούδα είναι το πιο θεαματικό στυλ κολύμβησης και οι αθλητές αγωνίζονται στα 100 και 200 μέτρα.

Η θέση του σώματος είναι σχεδόν οριζόντια με ελαφριά κλίση προς τα πάνω.

Η κυματιστή προώθηση του σώματος μοιάζει με την κίνηση του δελφινιού, καθώς τα πόδια κινούνται ταυτόχρονα και συμμετρικά, θυμίζοντας τον τρόπο που κινείται η ουρά του δελφινιού.

Το κεφάλι είναι στην ίδια γραμμή με το υπόλοιπο σώμα και ανασηκώνεται ελαφρά τη στιγμή της αναπνοής.

Άκυρος θεωρείται αυτός που κατά τη διάρκεια της στροφής ακουμπήσει με το ένα χέρι ή χρησιμοποιήσει αντικανονική κίνηση ποδιών.

Στη μικτή ατομική ο αθλητής αγωνίζεται στα 200 και 400 μέτρα, αλλά σε ίσες αποστάσεις για όλα τα στυλ κολύμβησης. Η σειρά που ακολουθείται είναι: πρώτα η πεταλούδα, μετά το ύπτιο, στη συνέχεια το πρόσθιο και τέλος το ελεύθερο.

Σ’ αυτό το αγώνισμα απαιτείται καλή τεχνική, ταχύτητα και αντοχή.

Στις σκυταλοδρομίες οι ομάδες αγωνίζονται στα 4Χ100 μέτρα ελεύθερο, στα 4Χ100 μέτρα μικτή ομαδική και στα 4Χ200 μέτρα ελεύθερο.

Στις σκυταλοδρομίες μικτής ομαδικής συμμετέχουν τέσσερις κολυμβητές από την ίδια ομάδα. Ο κάθε αθλητής όμως κολυμπά ένα στυλ. Η σειρά των στυλ είναι: Το ύπτιο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και το ελεύθερο.

Σημαντικό αγωνιστικό κομμάτι του υγρού στίβου είναι οι καταδύσεις.

Κρεμολίνης: Και αυτές τις εγκρίνω και φαντάζομαι ότι θα είναι φοβερό το θέαμα της κατάδυσης σε μια πισίνα λαχταριστής σοκολάτας. Το πρόβλημα βέβαια που δημιουργείται είναι πώς κάνουμε διάφανη τη σοκολάτα. Αύριο θα το θέσω ως θέμα στο συμβούλιο των επιστημόνων της σοκολάτας.

Μάουζ-Μους: Λέτε παιδιά αυτό το πρόβλημα να τον αποτρέψει από τα σχέδιά του; Μου φαίνεται ότι όσο περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρω τόσο ενισχύω τη φαντασία του. Τέλος πάντων. Ας συνεχίσουμε με τις καταδύσεις. Το άθλημα των καταδύσεων  περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις. Την έναρξη, την πτήση, την πτώση και την είσοδο στο νερό.

Τα αγωνίσματα του εκτελούνται στο άθλημα είναι τα εξής:

Κατάδυση από πλατφόρμα 10 μέτρων για άνδρες και γυναίκες,

Κατάδυση από αναπηδητήριο – τραμπολίνο τριών μέτρων για άνδρες και γυναίκες,

Συγχρονισμένες καταδύσεις από πλατφόρμα δέκα μέτρων για άνδρες και γυναίκες,

Συγχρονισμένες καταδύσεις από τραμπολίνο τριών μέτρων για άνδρες και γυναίκες.

Στον υγρό στίβο υπάρχει και ένα ομαδικό άθλημα, η υδατοσφαίριση, που διεξάγεται σε πισίνα μήκους τριάντα μέτρων και πλάτους είκοσι μέτρων. Για τις γυναίκες, οι διαστάσεις είναι 25 και 17 μέτρα αντίστοιχα.

Στις δύο άκρες της πισίνας είναι τοποθετημένες οι εστίες που έχουν άνοιγμα 3 μέτρα και ύψος 90 εκατοστά, πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Στον αγώνα συμμετέχουν δύο αντίπαλες ομάδες με 7 βασικούς παίκτες η κάθε μία και έξι αναπληρωματικούς.

Κανείς από τους παίκτες δεν επιτρέπεται να αγγίξει τον πυθμένα της πισίνας.

Επίσης απαγορεύεται, με εξαίρεση τον τερματοφύλακα, να κρατούν την μπάλα με τα δύο χέρια ή να τη χτυπούν με τη γροθιά τους. Ο αγώνας διαρκεί τέσσερις περιόδους, επτά λεπτών καθαρού χρόνου, πράγμα που σημαίνει πως σε κάθε σφύριγμα του διαιτητή σταματάει ο χρόνος. Τέρμα επιτυγχάνεται όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει τη νοητή γραμμή της εστίας και νικήτρια είναι η ομάδα που στο τέλος των τεσσάρων περιόδων έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.

Ο υγρός στίβος όμως έχει και την αγωνιστική καλλιτεχνική έκφραση.

Αυτή είναι η συγχρονισμένη κολύμβηση, η οποία συχνά αναφέρεται ως μπαλέτο μέσα στο νερό. Συμμετέχουν μόνο γυναίκες και εκτελούν τις ασκήσεις με μουσική. Κρίνονται δε για τις τεχνικές τους ικανότητες, καθώς και για την καλλιτεχνική μορφή της παρουσίασης του προγράμματός τους.

Η συγχρονισμένη κολύμβηση εμφανίστηκε αρκετά πριν, στα τέλη της δεκαετίας του 1890 στην Ευρώπη. Έκτοτε, λόγω της εντυπωσιακής ομορφιάς των κινήσεων μέσα στο νερό εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο.

Εντάχθηκε στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες  το 1984, με το ατομικό και τον αγώνα του διπλού.

Η συγχρονισμένη κολύμβηση, παρόλο που εκπέμπει στους θεατές αυτή την ευχάριστη, άνετη και ιδιαίτερα καλλιτεχνική εικόνα, είναι ένα επίπονο και δύσκολο άθλημα που απαιτεί αντοχή, ευλυγισία, χάρη και εξαιρετική  αντοχή στην αναπνοή.

Πέρα λοιπόν από τη σκληρή προπόνηση, οι αθλήτριες για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του αγώνα, χρησιμοποιούν διάφορα αξεσουάρ, όπως το κλιπ στη μύτη.

Κρεμολίνης: Ομολογώ Μάουζ-Μους ότι με εντυπωσίασες με τις γνώσεις σου γι’ αυτό αποφασίζω ότι αξίζει τουλάχιστον μια προσπάθεια και μία μικρή διακοπή από τα ζαχαροπλαστικά μου καθήκοντα. Έτσι δεν είναι παιδιά;Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: