Πετοσφαίριση ή Volleyball
2010-01-20

 

Click to enlarge

 Μάουζ-Μους: Μους-Μους, τι λες είσαι για μια παρτίδα βόλει; Το απογευματάκι έχουμε κανονίσει συνάντηση με τα παιδιά. Θα ’ρθεις;

Μους-Μους: Δεν ξέρω τίποτε από βόλεϊ Μάουζ–Μους. Κατάλαβα… Πάλι κανονίσατε να κάνετε πλάκα μαζί μου, όπως τότε στο μπάσκετ που μου παίρνατε την μπάλα μέσα από τα χέρια μου.

Μάουζ-Μους: Ε, τότε είπαμε να γελάσουμε λίγο. Απλώς ήταν η μέρα σου. Ξεχνάς τι μου σκαρώσατε εμένα στην κολύμβηση; Λίγο ακόμα και θα έπινα όλο το νερό της πισίνας. Τέλος πάντων. Και γι’ αυτό είναι οι φίλοι, για να τους κάνουμε και να μας κάνουνε πλακίτσες! Σήμερα όμως σου υπόσχομαι ότι θα είναι κανονικό το παιχνίδι, οι περισσότεροι είμαστε αρχάριοι και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ακόμα έναν. Εσένα!

Μους-Μους: Α, είπα κι εγώ. Μόνο για αρχάριος σας κάνω. Θα ’ρθω όμως για να σας αποδείξω ότι για χάρη των φίλων μπορώ να γίνω και ρεζίλι!

Δε θα πούμε όμως λίγα πράγματα για την πετοσφαίριση, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία του αθλήματος, να δουν και το βίντεο ταυτόχρονα και να αποφασίσουν αν τους ταιριάζει.

Μάουζ-Μους: Η πετοσφαίριση, λοιπόν, γνωστή ως Volleyball, ανήκει στις αθλοπαιδιές που παίζονται σε κάθε γωνιά της γης και από κάθε ηλικία.

Η σύγχρονη πετοσφαίριση έχει αυξήσει την δύναμη και υπεροχή της, μέσα κι από τις νέες διαστάσεις που της προσέδωσαν τα τελευταία χρόνια οι τροποποιήσεις των κανονισμών. Κατάφερε να βελτιώσει την θεαματικότητα του παιχνιδιού, προσφέροντας σε λιγότερο χρόνο έντονες συγκινήσεις και εκπλήξεις.

Μους-Μους: Πότε άρχισε να εμφανίζεται αυτό το άθλημα Μάουζ-Μους;

Μάουζ-Μους: Σχετικά με την εμφάνιση του αθλήματος και τα ιστορικά ευρήματα μπορούμε να πούμε ότι, σε γενικές γραμμές τα παιχνίδια με την μπάλα αγαπήθηκαν από την αρχαιότητα ακόμη. Διακρίνουμε μέσα από τα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων την ύπαρξη των λεγόμενων «σφαιριστικών παιχνιδιών» που δεν ήταν τίποτα άλλο από ψυχαγωγικά παιχνίδια με μπάλα, γυμναστικού χαρακτήρα. Οι πρώτες αθλοπαιδιές αγωνιστικού χαρακτήρα εμφανίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα και εξελίσσονται ραγδαία προσεγγίζοντας κατά πολύ τη σύγχρονη μορφή παιχνιδιού.

Η πετοσφαίριση επινοήθηκε και δημιουργήθηκε από τον William Morgan, στη Μασαχουσέτη, των Η.Π.Α, το 1895. Η ονομασία του παιχνιδιού ήταν αρχικά «minonette» και η μετονομασία του σε «Volleyball» έγινε ένα χρόνο-μετά, το 1896.

Το 1947 ιδρύεται η διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης  Ως Ολυμπιακό άθλημα   καθιερώθηκε   το   1957,   ενώ   έκανε   την  πρώτη   του   εμφάνιση   στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1964, στο Τόκιο.

Μους-Μους: Και στην Ελλάδα ποιος το έκανε γνωστό;

Μάουζ-Μους: Στην Ελλάδα το «Volleyball» ήρθε το 1922 από τον Γυμναστικό Σύλλογο του Πανιωνίου και διδάχτηκε από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Το 1925 διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα ανδρών και το 1926 το πρώτο πρωτάθλημα γυναικών. Το 1970 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία πετοσφαίρισης.

Τα πρωταθλήματα που διεξάγονται είναι της Α1,Α2,Β και Γ εθνικής κατηγορίας ανδρών, όπως επίσης της Α1, Α2 και Β εθνικής κατηγορίας γυναικών. Όσον αφορά τα τοπικά πρωταθλήματα διεξάγονται αγώνες της Α’ και Β’ τοπικής κατηγορίας ανδρών και γυναικών, όπως επίσης τα πρωταθλήματα παίδων/νεανίδων, παμπαίδων/παγκορασίδων.

Μους-Μους: Ποιες είναι οι τεχνικές δεξιότητες του αθλήματος; Όλοι ακούμε για πάσες, καρφιά και μπλοκ; Πώς γίνονται όλα αυτά;

Μάουζ-Μους:Οι τεχνικές δεξιότητες που χρησιμοποιεί ένας παίχτης του βόλεϊ για τις ανάγκες του αγώνα είναι:

ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ: Εκτελείται έξω από το γήπεδο και πίσω από την τελική γραμμή. Είναι η τεχνική δεξιότητα με την οποία αρχίζει κάθε φάση. Έχει ως στόχο:

α) να δυσκολέψει την υποδοχή της αντίπαλης ομάδας έτσι ώστε να μη κάνει οργανωμένη επίθεση ή ακόμα να μη μπορέσει να εκδηλώσει καμία επίθεση.

β) να κατευθυνθεί σε χώρο ή σε παίκτη έτσι ώστε να περιορίσει την επιθετική τακτική της αντίπαλης ομάδας.

γ) να αναγκάσει την αντίπαλη ομάδα σε άμεσο λάθος.

Η ΠΑΣΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ: Χρησιμοποιείται κυρίως για την τροφοδοσία των επιθετικών παικτών ή για την υποδοχή της μπάλας όταν η τροχιά της είναι ψηλά και δεν έρχεται με μεγάλη δύναμη.

Ο παίχτης που έρχεται σε συχνή επαφή με αυτό το τεχνικό στοιχείο, είναι ο ΠΑΣΑΔΟΡΟΣ της ομάδας ο οποίος τροφοδοτεί τους επιθετικούς του, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους ως προς την εκτέλεσή της.

Η ΜΑΝΣΕΤΑ ή ΠΑΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΗΧΕΙΣ: Χρησιμοποιείται κύρια για την υποδοχή του σέρβις ή την άμυνα δυνατών επιθετικών κτυπημάτων ή ακόμα  και σε χαμηλές τροχιές της μπάλας. Χρησιμοποιείται κύρια από τους ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ και το LIBERO οι οποίοι έχουν την ευθύνη της υποδοχής του σέρβις.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκτελείται πάνω από το ύψος του φιλέ και με δύναμη έτσι ώστε να δυσκολέψει την αντίπαλη άμυνα. Είναι συνήθως η τρίτη και τελική προσπάθεια προς το γήπεδο του αντίπαλου. Οι παίχτες που βρίσκονται στη ζώνη επίθεσης έχουν δικαίωμα να καρφώνουν τη μπάλα κοντά στο φιλέ, ενώ οι αμυντικοί παίχτες δικαιούνται να επιτεθούν πατώντας έξω από τη ζώνη επίθεσης. Τις επιθέσεις από τη ζώνη άμυνας αναλαμβάνει κύρια ο ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ. Ονομάζεται έτσι γιατί παίζει διαγώνια με τον πασαδόρο.

ΤΟ ΜΠΛΟΚ: Είναι το τεχνικό στοιχείο με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα δυνατά επιθετικά χτυπήματα ή αλλιώς η πρώτη γραμμή άμυνας πάνω και κοντά στο φιλέ. Έχει σαν στόχο να σταματήσει το αντίπαλο καρφί τη στιγμή που εκδηλώνεται ή να περιορίσει το χώρο όπου κατευθύνεται με δύναμη η αντίπαλη επίθεση. Διακρίνεται σε ατομικό ή ομαδικό μπλοκ από δύο ή ακόμα και τρεις παίχτες. Δικαίωμα εκτέλεσης μπλοκ έχουν μόνο οι παίχτες της επιθετικής γραμμής. Οι παίχτες πραγματοποιούν το μπλοκ πάντα σε συνεργασία με τους αμυντικούς παίχτες.

Η ΑΜΥΝΑ ΕΔΑΦΟΥΣ: Είναι η ικανότητα που διαθέτει ο παίκτης να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις της αντίπαλης ομάδας, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές προσέγγισης και επαφής με τη μπάλα. Οι τεχνικές αυτές είναι οι χαμηλές στάσεις και οι διάφορες πτώσεις ώστε να μπορεί ο αμυντικός να πλησιάζει και να αποκρούει τη μπάλα υπερασπιζόμενος το χώρο ευθύνης του.

Μους-Μους: Ναι, αλλά το βόλεϊ είναι ομαδικό άθλημα. Πιστεύω ότι δεν αρκεί κάποιος να αναπτύξει μόνο ατομικές δεξιότητες, αν δεν ξέρει να τις αξιοποιήσει σε ομαδικό κλίμα.

Μάουζ-Μους:Πολύ σωστή η επισήμανσή σου Μους-Μους. Η φυσική-τεχνική και ψυχική προετοιμασία των παικτών έχει στην ουσία σκοπό την θεμελίωση και ολοκλήρωση του τελικού στόχου που είναι η ομαδική τακτική. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην συνεργασία και στον συντονισμό των ενεργειών των παικτών στην άμυνα και στην επίθεση, ανάλογα με τις ικανότητές τους, την αγωνιστική ικανότητα της αντιπάλου ομάδας και σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις ιδιαιτερότητες του αγώνα, με στόχο τη νίκη.

Μους-Μους: Ολόκληρη επιστήμη τελικά είναι να γνωρίζεις σωστά και ολοκληρωμένα ένα άθλημα. Ποιοι είναι οι κανονισμοί και τι εξοπλισμός χρειάζεται για έναν αγώνα βόλεϊ;

Μάουζ-Μους: Ο σκοπός ενός  αγώνα βόλεϊ είναι το πέρασμα της μπάλας πάνω από το φιλέ ώστε να χτυπήσει στο έδαφος μέσα στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χτυπήσει 3 φορές την μπάλα μαζί με  την επαφή του μπλοκ που δεν υπολογίζεται για κτύπημα, ώστε να επιστρέψει την μπάλα στο απέναντι γήπεδο.

Στο βόλεϊ υπάρχουν έξι χαρακτηριστικές φάσεις που επαναλαμβάνονται συνέχεια. Αυτές είναι το σερβίς, η υποδοχή, η πάσα, η επίθεση (αντεπίθεση) το μπλοκ για άμυνα εδάφους. Η ομάδα που κερδίζει τη φάση κερδίζει και τον πόντο και το δικαίωμα του σερβίς.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 12 παίκτες οι έξι είναι βασικοί και οι άλλοι 6 αναπληρωματικοί εκ των οποίων ο ένας είναι ο Λίμπερο.

Πριν τον αγώνα ο προπονητής δηλώνει τα ονόματα των παικτών στη Γραμματεία με τους αριθμούς της φανέλας τους, την αρχική εξάδα καθώς και το ποιος θα είναι ο Λίμπερο.

Ένας αγώνας βόλεϊ τελειώνει στα 3 νικηφόρα σετ. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε σκορ 3-0, 3-1, 3-2.

Κάθε σετ τελειώνει στους 25 πόντους αρκεί να υπάρχει διαφορά 2 πόντων π.χ. 24-24 θα τελειώσει στους 26, 25-25 στους 27 κ.λ.π.

Εκτός το 5ο σετ που τελειώνει στους 15 πόντους με διαφορά και εδώ 2 πόντων. Μετά από κάθε σετ οι ομάδες αλλάζουν γήπεδο. Στο 5ο σετ αλλάζουν γήπεδο όταν μια ομάδα φθάσει τους 8 πόντους.

Σε κάθε σετ κάθε ομάδα δικαιούται 6 αλλαγές και 2 τάϊμ άουτ διάρκειας 30'' δευτερολέπτων. Ο Λίμπερο πρέπει να φοράει διαφορετικού χρώματος φανέλα από τους υπόλοιπους. Οι αλλαγές του Λίμπερο δεν υπολογίζονται ως κανονικές αλλαγές και είναι απεριόριστες. Ο Λίμπερο αντικαθίσταται μόνο από τον παίκτη που αντικατέστησε. Κάθε αλλαγή γίνεται μόνο πριν το σφύριγμα του διαιτητή για να ξεκινήσει το παιχνίδι και όταν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού. Ο Λίμπερο δεν δικαιούται να κάνει σερβίς και πάσα από την επιθετική ζώνη. Κάθε χάσιμο μπάλας είναι πόντοι για την ομάδα που κέρδισε τη φάση δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον αλλαγές.

Το παιχνίδι ξεκινάει ο πίσω δεξιός παίκτης με το σερβίς. Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί με το ένα χέρι ενώ είναι στον αέρα. Ο παίκτης έχει δικαίωμα να χτυπήσει την μπάλα σε 8'' μετά το σφύριγμα του διαιτητή.

Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 9μΧ18μ. Το πλάτος των γραμμών που είναι 5 εκ. αποτελούν μέρος του αγωνιστικού χώρου. Δηλαδή όταν η μπάλα χτυπήσει στη γραμμή, θεωρείται εντός γηπέδου.

Το ύψος του φιλέ στους άνδρες είναι 2μ. και 43 εκ. και στις γυναίκες 2μ. και 24 εκ.

Οι έξι αρχικοί παίκτες τοποθετούνται μέσα στο χώρο του γηπέδου σε συγκεκριμένες θέσεις που αριθμούνται από το 1 έως το 6. Κάθε φορά που κερδίζουμε τη φάση όταν έχει εκτελέσει ο αντίπαλος το σέρβις κάνουμε μια μετακίνηση δεξιά. σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού κατά μία θέση. Αυτό είναι και το περίφημο ρολόι στο βόλεϊ

Οι παίκτες της θέσης 2,3,4 καλούνται επιθετικοί παίκτες της μπροστινής ζώνης. Οι παίκτες των θέσεων 5,6,1 καλούνται αμυντικοί παίκτες, ή παίκτες της πίσω ζώνης.

Η μπάλα πρέπει να περνά πάνω από το φιλέ μεταξύ των 2 αντένων.

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και του σερβίς εάν χτυπήσει η μπάλα στο φιλέ και περάσει στο απέναντι γήπεδο η φάση συνεχίζεται κανονικά.

Ένας αγώνας βόλεϊ δεν μπορεί ν΄ αρχίσει εάν δεν είναι στο γήπεδο 6 τουλάχιστον αθλητές από κάθε ομάδα.

Όσο για τον εξοπλισμό, η μπάλα του βόλεϊ πρέπει να είναι σφαιρική, κατασκευασμένη εξωτερικά από εύκαμπτο και συνθετικό δέρμα μέσα στο οποίο υπάρχει σαμπρέλα από λάστιχο ή παρόμοιο υλικό.

Το χρώμα της πρέπει να είναι ομοιόμορφο ανοικτού χρώματος ή συνδυασμού χρωμάτων.

Μους-Μους: Παιδιά, λυπάμαι, πρέπει να σας αφήσω αμέσως. Χρειάζομαι τουλάχιστον δύο ώρες να τα καταλάβω όλα αυτά, να τα διαβάσω περίπου εκατό φορές, γιατί το απόγευμα δε σκοπεύω να ρεζιλευτώ. Ούτε σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τη δικαιολογία ότι είμαι αρχάριος. Όσο για την πείρα, αφού παίξω σε καμιά δωδεκάδα παιχνίδια, τότε ίσως έχω να σας πω κάτι!Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: