Ποδόσφαιρο
2009-01-14

 

Click to enlarge

  

Κους-Κους: Να΄ τος έρχεται περήφανος και ο βασιλιάς των σπορ. Το λατρεμένο μου ποδόσφαιρο.

Μάουζ-Μους: Μμμ. Πρώτη φορά βλέπω βασιλιά να κλωτσάει μια μπάλα. Απορώ Κους-Κους τι του βρήκατε και είστε ξετρελαμένοι μαζί του. Εμένα προσωπικά δεν με ενθουσιάζει και το ξέρεις.

Κους-Κους: Μα δε γίνεται Μάουζ-Μους να παρουσιάζουμε μόνο αυτά που σε ενθουσιάζουν. Είτε θέλεις να το παραδεχτείς, είτε όχι, ο βασιλιάς των σπορ κατά γενική εκτίμηση των φιλάθλων είναι το ποδόσφαιρο. Είναι ένα άθλημα που φίλοι του υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Να μη νομίζεις, δηλαδή, ότι πρόκειται απλώς για ένα σύγχρονο άθλημα.

Μάουζ-Μους: Σιγά σιγά θα μου πεις ότι έπαιζαν και οι αρχαίοι Κινέζοι ποδόσφαιρο.

Κους-Κους: Και όχι μόνο αγαπητή μου. Στην αρχαιότητα, Κινέζοι, Αιγύπτιοι, Ιάπωνες, Έλληνες, Βρετανοί και Ρωμαίοι έπαιζαν ένα είδος παιχνιδιού που μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ο πρόδρομος του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Στην Αγγλία και τη Σκοτία  μεταξύ του 8ου και του 19ου αιώνα έπαιζαν με τεράστιο πάθος ένα παιχνίδι που είχε σε βασικές γραμμές την ίδια μορφή με το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα.

Από τους Άγγλους ναυτικούς που ταξίδευαν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης το ποδόσφαιρο έγινε γνωστό και αγαπήθηκε από όλους.

Μάουζ-Μους: Αυτό είναι το  πρόβλημα. Ότι αγαπήθηκε απ΄ όλους. Ή σχεδόν απ΄ όλους. Αχ, γιατί δε βρέθηκε κάποιος που να το απαγορεύσει αυτό το σπορ; Θα του ήμουν υπόχρεη για όλη μου τη ζωή.

Κους-Κους: Είναι πολύ αργά πλέον Μάουζ-Μους για σένα. Αν και πολλοί βασιλείς προσπάθησαν να σταματήσουν την εξέλιξή του, τελικά  αυτό στάθηκε αδύνατο. Το 1863 ιδρύθηκε στην Αγγλία η πρώτη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Πολύ γρήγορα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μιμήθηκαν το παράδειγμα της Αγγλίας, ενώ το 1904 προχώρησαν στην ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της γνωστής FIFA.

Μάουζ-Μους: Και στην Ελλάδα πότε έφτασε; Πάντως γνωρίζω, ότι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα ήταν ο Ηρακλής.

Κους-Κους: Πολύ καλά ενημερωμένη σε βρίσκω Μάουζ-Μους. Ποια είναι η πηγή της πληροφόρησής σου;  

Μάουζ-Μους: Μα ο αδελφός μου φυσικά. Με το που γεννήθηκε, ο παππούς έκανε την εξής δήλωση: «Το μωρό πρώτα θα φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή και μετά την πάνα του». Τη συνέχεια την υποψιάζεσαι, φαντάζομαι.

Κους-Κους: Σίγουρα όμως το ποδόσφαιρο ήρθε στην Ελλάδα  Μάουζ-Μους πριν να γεννηθεί ο παππούς σου.  Έφτασε το 1895 και το 1899 εμφανίστηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζεις. Γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις γωνιές της χώρας και το 1926 κρίθηκε αναγκαίο να ιδρυθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή ΕΠΟ. Το πρώτο πρωτάθλημα έγινε το 1927-1928 με πρωταθλητή τον Άρη Θεσσαλονίκης και ο θεσμός του κυπέλλου ξεκίνησε το 1932 με νικήτρια την ΑΕΚ.

Μάουζ-Μους: Από τότε Κους-Κους το ποδόσφαιρο είχε επαγγελματική μορφή;

Κους-Κους: Μέχρι το 1978 το άθλημα είχε ερασιτεχνική μορφή και την αγωνιστική περίοδο 1979-1980 γίνεται το πρωτάθλημα επαγγελματικό.

Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανήκουν πενήντα μία τοπικές ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων με περίπου 6.000 μέλη.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με 60 περίπου ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες υπάγεται στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών.

Το ποδόσφαιρο ως άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πολλές τροποποιήσεις σε σχέση με τον ακριβή τρόπο συμμετοχής και διεξαγωγής. Αυτό έγινε, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ στις Ολυμπιάδες δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο ερασιτέχνες αθλητές. Μετά από μακρά διαδρομή και πολλές ενστάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη έγινε η τελευταία τροποποίηση βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μέχρι την ηλικία των 23 ετών.

Μάουζ-Μους: Δε θα μας πεις και για τις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο; Πότε έχουμε την πρώτη γυναικεία συμμετοχή;

Κους-Κους: Από το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα συμμετέχουν και ομάδες γυναικών με πιο ελεύθερα όρια συμμετοχής, καθώς μπορούν να συμμετέχουν παίκτριες που έχουν συμπληρώσει το 16ο χρόνο της ηλικίας τους.

Μάουζ-Μους: Αφού λοιπόν δε γλιτώνω από το ποδόσφαιρο, πες μας Κους-Κους για όλα αυτά που συμβαίνουν σ΄ αυτό. Π.χ για την κόκκινη κάρτα. Σ΄ εκείνο το σημείο χαίρομαι πολύ, γιατί σιγά σιγά φεύγουν οι παίκτες από το παιχνίδι. Νομίζω θα έπρεπε κάθε λεπτό να παίρνει κάθε παίκτης τη δική του.

Κους-Κους: Εγώ προς το παρόν σου δίνω κίτρινη κάρτα. Γιατί στην κόκκινη θα βγεις και συ Μάουζ-Μους από τη σελίδα, μ΄ αυτά που λες. Πρέπει να ενημερώσουμε σωστά τα παιδιά και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  Το ποδόσφαιρο παίζεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με μήκος 100 έως 110 μέτρα και πλάτος από 64 έως 75 μέτρα.

Ο αγωνιστικός χώρος περιβάλλεται από τις πλάγιες και τις τελικές γραμμές και χωρίζεται στη μέση με τη γραμμή της σέντρας.

Υπάρχει η εστία σε κάθε πλευρά του γηπέδου με μήκος επτά μέτρα και τριάντα δύο εκατοστά και ύψος δύο μέτρα και σαράντα τέσσερα εκατοστά. Μπροστά από τις εστίες σχηματίζονται η μικρή και η μεγάλη περιοχή του τέρματος.

Στις τέσσερις γωνίες του γηπέδου υπάρχουν τα σημεία του κόρνερ και στο μέσον κάθε μεγάλης περιοχής το σημείο του πέναλτι.

Το παιχνίδι παίζεται με δερμάτινη μπάλα.

Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες, από τους οποίους ο ένας είναι τερματοφύλακας.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επιτρέπονται μέχρι 3 αλλαγές παικτών για κάθε ομάδα.

Η αντικατάσταση παίκτη γίνεται όταν η μπάλα βγει από τον αγωνιστικό χώρο και μετά από συγκατάθεση του διαιτητή.

Τον κάθε αγώνα ποδοσφαίρου διευθύνει ένας διαιτητής και δύο βοηθοί διαιτητές, οι επόπτες.

Ο διαιτητής είναι ο απόλυτος άρχοντας του αγώνα και οι αποφάσεις του δεν αλλάζουν.

Οι επόπτες κινούνται κατά μήκος των πλάγιων γραμμών και με μία κόκκινη σημαιούλα που κρατούν, σημειώνουν το πλάγιο άουτ, το κόρνερ, το οφσάιντ και τα φάουλ που γίνονται πολύ κοντά τους.

Ένας αγώνας ποδοσφαίρου διαρκεί δύο ημίχρονα των 45 λεπτών με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα διάρκειας 15 λεπτών.

Ο αγώνας ξεκινάει με το στρίψιμο ενός κέρματος. Η ομάδα που κερδίζει διαλέγει εστία ή σέντρα.

Το γκολ, που είναι ο στόχος κάθε αγωνιζόμενης ομάδας, επιτυγχάνεται όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Ο κανονισμός του οφσάιντ είναι από τους δυσκολότερους στην κατανόηση και την εφαρμογή, γι΄ αυτό και αποτελεί συχνά αιτία αμφισβήτησης προς τους διαιτητές. Η ποινή του οφσάιντ δίνεται από το διαιτητή.

Όταν ο παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας δεχθεί πάσα από συμπαίκτη του και βρίσκεται πίσω από τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας. Στο ποδόσφαιρο κάθε παράβαση τιμωρείται από το διαιτητή. Υπάρχουν δύο ειδών ποινές: Οι πειθαρχικές που είναι παρατήρηση, κίτρινη κάρτα, κόκκινη κάρτα και αποβολή του παίκτη από τον αγώνα. Και οι τεχνικές ποινές που είναι τα άμεσα και τα έμμεσα φάουλ.

Τα τεχνικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας παίκτης ή μια ομάδα είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξη ενός αγώνα και αποτελούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλής ομάδας ποδοσφαίρου. Τέτοια στοιχεία είναι:

Η πάσα, δηλαδή η μεταβίβαση της μπάλας από τον έναν παίκτη στον άλλον.

Υπάρχουν πολλά είδη πάσας ανάλογα με το μέρος του ποδιού και του τρόπου που κτυπάει ένας ποδοσφαιριστής την μπάλα.

Η πιο συνηθισμένη πάσα είναι αυτή που γίνεται με το εσωτερικό μέρος του ποδιού.

Η πάσα με το εξωτερικό του ποδιού χρησιμοποιείται κυρίως από τεχνίτες παίκτες.

Η πάσα με το κουντεπιέ χρησιμοποιείται για μακρινές μπαλιές, ενώ το τακουνάκι γίνεται από πολύ τεχνίτες παίκτες, κυρίως για εντυπωσιασμό.

Η κεφαλιά:

Είναι το χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι προκειμένου ο παίκτης να πετύχει γκολ ή να δώσει πάσα.

Το χτύπημα της μπάλας γίνεται συνήθως με το μέτωπο.

Το σουτ:

Είναι η τελική ενέργεια στην προσπάθεια για σουτ.

Κι εδώ έχουμε πολλά είδη, ανάλογα με τον τρόπο που θα χτυπήσει ο παίκτης την μπάλα.

Υπάρχει το σουτ με εσωτερικό ή εξωτερικό φάλτσο, το πλασέ, με το κουντεπιέ αν είναι ευθύβολο, γυριστό, ανάποδο ψαλίδι, ψηλοκρεμαστό, και άλλα.

Επίσης σημαντικό τεχνικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο είναι το κοντρόλ.

Η ικανότητα δηλαδή του παίκτη στον έλεγχο της μπάλας, είτε πρόκειται για το σταμάτημά της μετά από μεταβίβαση από συμπαίκτη ή απόκρουση αντιπάλου, είτε πρόκειται για κίνηση του παίκτη με την μπάλα στα πόδια.

Η τρίπλα αποτελεί ίσως το θεαματικότερο τεχνικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο. Παίκτες με ικανότητα  στις τρίπλες ξεσηκώνουν το θαυμασμό της κερκίδας.

Φημισμένος τριπλέρ υπήρξε ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο οποίος λόγω των εξαιρετικών του ικανοτήτων ονομάστηκε και «Νουρέγιεφ».

Η αμυντική προσπάθεια του τάκλιν και η εκτέλεση του πλάγιου άουτ είναι άλλα δύο τεχνικά στοιχεία που υπάρχουν σ’ ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ο τρόπος με τον οποίο παρατάσσεται μια ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να αμυνθεί και να επιτεθεί λέγεται τακτική.

Υπάρχει η ατομική τακτική και η ομαδική τακτική.

Και οι δύο χωρίζονται σε αμυντική, δηλαδή μαρκάρισμα και επιθετική, δηλαδή, ξεμαρκάρισμα και μέθοδος ανάπτυξης μιας επιθετικής ενέργειας.

Για να υπάρξει η τακτική, οι προπονητές διδάσκουν στους παίκτες διάφορα συστήματα.

Ανάλογα με το σύστημα που έχει επιλέξει ο κάθε προπονητής για την ομάδα του, κάθε παίκτης έχει και την ανάλογη θέση μέσα στο γήπεδο.

Θα παρατηρήσουμε δηλαδή σε έναν αγώνα άλλοτε συστήματα αμυντικά με την παρουσία δηλαδή περισσότερων παικτών στην άμυνα.

Άλλοτε επιθετικών με την παρουσία περισσότερων παικτών στην επίθεση.

Υπάρχουν φυσικά διάφορες παραλλαγές των συστημάτων με πιο σύνθετη μορφή που εφαρμόζονται από διάφορες ομάδες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα.

Κλασικά πλέον είναι τα συστήματα 4-3-3, 4-4-2 και 3-5-2, όπου ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται στην ουσία σε τρεις ζώνες, την άμυνα, το κέντρο και την επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση όποιο σύστημα και αν εφαρμόζεται η ομάδα πρέπει να έχει συνοχή, οι παίκτες να έχουν αλληλοκάλυψη ή βοήθειες, όλοι να είναι προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στις εντολές του προπονητή, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το όποιο σύστημα έχουν διδαχτεί.

Γεγονός είναι πάντως ότι για κάθε άθλημα ο θεατής, ο φίλαθλος, ο οπαδός πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τους κανονισμούς, τις παραβάσεις, και τις ποινές για να μπορεί να κρίνει σωστά. Και να μην ξεχνάμε πως: Ο αθλητισμός πρέπει να είναι χαρά, να είναι πολιτισμός και ευχαρίστηση.

Οι αθλητές το δείχνουν κάθε μέρα και κάθε στιγμή μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Μετά από όλα αυτά Μάουζ-Μους σε κερνάω έναν αγώνα στο γήπεδο.

Μάουζ-Μους: Δέχομαι με ευχαρίστηση την πρόσκλησή σου Κους-Κους. Η ενημέρωσή σου ήταν εκπληκτική.  Γι΄ αυτό ελάτε όλοι μαζί και πάμε να παίξουμε ή να δούμε το παιχνίδι. Γιατί πάνω απ΄όλα το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι !


Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: