Αντισφαίριση (Τένις)
2008-12-04

 

Click to enlarge

 

Τενίζ: Επιτέλους! Να πούμε λίγα πράγματα και για το αγαπημένο μου άθλημα, την αντισφαίριση. Δεν πειράζει όμως. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Μπιτ-Μους: Μα εγώ ξέρω ότι παίζεις τένις, όχι πώς το είπες… αντισφαίριση;

Τενίζ: Το ίδιο πράγμα είναι Μπιτ-Μους. Στα ελληνικά το τένις λέγεται αντισφαίριση.

Μπιτ-Μους: Ναι, τώρα που το λες, την έχω ξανακούσει τη λέξη, αλλά δεν ήξερα ότι είναι το ίδιο. Μερικές φορές βλέπω Τενίζ να παίζουν τέσσερις παίχτες. Πάλι μιλάμε για το ίδιο άθλημα;

Τενίζ: Μα φυσικά Μπιτ-Μους. Το άθλημα της αντισφαίρισης ή τένις παίζεται από δυο παίχτες για το απλό ή τέσσερις για το διπλό παιχνίδι. Οι παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι, με σκοπό να περάσουν την μπάλα πάνω από το φιλέ και στην αντίθετη μεριά του γηπέδου, με τον κάθε παίκτη να υπερασπίζεται την περιοχή του χρησιμοποιώντας μια ρακέτα.

Μπιτ-Μους: Από πού όμως ξεκίνησε το τένις;

Τενίζ: Μάλλον από πότε θα ‘πρεπε να λες!!

Μπιτ-Μους: Δηλαδή;

 

Τενίζ: Η αντισφαίριση έχει μεγάλη ιστορία!

Μπιτ-Μους: Ήρθε η ώρα λοιπόν Τενίζ, να μας πεις όλη την ιστορία του αγαπημένου σου αθλήματος.

Τενίζ: Με μεγάλη μου χαρά. Ακούστε λοιπόν. Πίσω στην λίθινη εποχή οι άνθρωποι για διασκέδαση κτυπούσαν πέτρες πάνω από πέτρινους τοίχους χρησιμοποιώντας ξύλα. Τέτοιου είδους παιχνίδια τα συναντούμε και στην αρχαία Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στη Ρώμη, με τη μορφή της χειρόσφαιρας. Στην περίοδο του Μεσαίωνα, το παιχνίδι της χειρόσφαιρας παρουσιάζεται ξανά στη Γαλλία. Εκεί πήρε τη σημερινή του περίπου μορφή, καθώς επίσης και το όνομά του, το οποίο το χρωστά στην γαλλική λέξη 'tenez', δηλαδή 'πιάσε'. Κατά τον δέκατο και ενδέκατο αιώνα εκτός από τη βασιλική αυλή, το τένις παιζόταν και σε μοναστήρια όπου την θέση του σημερινού 'φιλέ', κατείχε ένα σκοινί, στο ίδιο περίπου ύψος.

Στο δέκατο τέταρτο αιώνα, το παιχνίδι μεταφέρθηκε και στην Αγγλία, όπου και εκεί διαδόθηκε μέσα από την βασιλική αυλή. Σημαντική ημερομηνία σταθμός για το παιχνίδι είναι το 1505, καθώς εμφανίζονται οι πρώτες ρακέτες του τένις. Ήταν από ξύλο, ζύγιζαν περίπου 400 γραμμάρια και το μήκος τους ήταν 66cm. Η κεφαλή τους είχε σχήμα κυκλικό ή τετράγωνο και ήταν κατασκευασμένη από συμπαγές ξύλο με μια ξύλινη στεφάνη, η οποία είχε ένα δίκτυ ενδιάμεσα ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του χτυπήματος της μπάλας.

Η σύγχρονη ιστορία του τένις αρχίζει στις 23 Φεβρουαρίου 1874.

Ο ταγματάρχης του Αγγλικού στρατού Walter Clapton Wingfield κατοχυρώνει την πατέντα ενός νέου παιχνιδιού που κυκλοφορεί  αρχικά με το Ελληνικό όνομα «Σφαιριστική».

Το σετ του παιχνιδιού περιλαμβάνει 4 ρακέτες, το φιλέ με τις βάσεις του, ταινίες για τη χάραξη του γηπέδου και ένα βιβλίο με τους κανονισμούς του παιχνιδιού.

Το Wimbledon lawn tennis championship αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη του αθλήματος καθώς τρία μέλη του συλλόγου με πρωτοβουλία του Henry Jones, καθορίζουν μερικούς επιπλέον κανονισμούς για το παιχνίδι.

Κατά την διάρκεια του επόμενου αιώνα, το τέννις γίνεται εθνικό σπορ σε Αγγλία και Γαλλία και το όνομα Σφαιριστική αλλάζει με το «Lawn-tennis» .

Το τέννις κάνει την εμφάνισή του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, στην Αθήνα το 1896. Συμμετείχαν 13 αθλητές που αντιπροσώπευαν 7 κράτη. Διεξάχθηκε μόνο το απλό και το διπλό ανδρών.

Το 1913 ιδρύεται η ανώτατη αρχή του αθλήματος, η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης. Το τένις παραμένει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών μέχρι και τους αγώνες στο Παρίσι το 1924. Όμως λόγω διλήμματος περί επαγγελματισμού ή ερασιτεχνισμού, οι αγώνες τένις αποσύρονται από τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

Επανέρχεται όμως στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1968 στο Μεξικό ως άθλημα επίδειξης. Το 1970 κατασκευάζονται οι πρώτες ρακέτες του τένις από αλουμίνιο. Το 1980 χρησιμοποιούνται συνθετικές ίνες που επιτρέπουν την κατασκευή ελαφριών και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικών ρακετών. Το τένις εμφανίζεται ξανά ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς του

 Λος Αντζελες το 1984, ενώ το 1988 επανέρχεται τελικά ως πλήρες άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του επαγγελματικού τέννις όπως ο Andre Agassi, η Steffi Graf, η Gabriella Sabatini, η Lindsey Davenport και ο Jim Courier είχαν την τιμή να προσθέσουν και Ολυμπιακά μετάλλια στην συλλογή τους.

Πέρα όμως από τους Ολυμπιακούς αγώνες υπάρχουν και τέσσερα μεγάλα τουρνουά τέννις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Οpen της Αυστραλίας, το Roland Garros της Γαλλίας, το Wimbledon της Αγγλίας και το Οpen των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μπιτ-Μους: Στην Ελλάδα όμως πώς διαδόθηκε;!!

Τενίζ: Το τένις εμφανίστηκε επίσημα στη χώρα μας στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896! Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '30, η αντισφαίριση ήταν ήδη ένα γνωστό άθλημα στην Eλλάδα με σωματεία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά κι άλλες πόλεις.

Στις 12 Μαρτίου 1939 συνήλθε η πρώτη Τακτική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή τελικά 13 Σωματείων.  Η "Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως" ήταν πλέον γεγονός.

Μπιτ-Μους: Πώς όμως ξεκινάει κανείς στο Τένις;

Τενίζ: Είναι εύκολο! Πρέπει πρώτα να γραφτείς σε σύλλογο.

Μπιτ-Μους: Τι εξοπλισμός χρειάζεται όμως  και πώς παίζεται;

Τενίζ: Πρώτα χρειάζεσαι μια ρακέτα και μπαλάκια!

Μπιτ-Μους: Κατάλαβα Τενίζ. Σαν κι αυτές τις ρακέτες που παίζουμε συνήθως στη θάλασσα.

Τενίζ: Δε νομίζω Μπιτ-Μους να εννοούμε τις ίδιες. Οι ρακέτες του τέννις έχουν διαστάσεις από 73,66 μέχρι 81,80 εκατοστά μήκος, ενώ η κεφαλή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 29,10 εκατοστά σε πλάτος και 39,7 εκατοστά σε μήκος. Με τις ρακέτες, οι παίχτες ανταλλάζουν μπαλιές με σκοπό να καταφέρουν να σκοράρουν πόντους. Χτυπώντας την μπάλα στην περιοχή που υπερασπίζεται ο αντίπαλός τους,

 προσπαθούν να την περάσουν πάνω από το δίχτυ, ώστε ο αντίπαλος να μην καταφέρει να την επιστρέψει. Επίσης το παιχνίδι παίζεται σε ανοιχτό ή κλειστό γήπεδο μήκους 23 μέτρων και 77 εκατοστών και πλάτους 8 μέτρων και 23 εκατοστών για το απλό παιχνίδι. Για το διπλό παιχνίδι το γήπεδο έχει διαστάσεις 23 μέτρα και 77 εκατοστά και 10 μέτρα και 97 εκατοστά αντίστοιχα. Το ύψος του  φιλέ είναι 91,5 εκατοστά και για τις δυο περιπτώσεις. Το δάπεδο είναι ειδικής κατασκευής, από χώμα, πηλό ή χόρτο. Οι γραμμές της βάσης μαζί με τις γραμμές των ορίων αποτελούν το περίγραμμα του γηπέδου. Στο εσωτερικό του γηπέδου σημειώνονται οι τέσσερις ζώνες χτυπήματος, δυο ανά περιοχή, με μήκος 6 μέτρα και 4 εκατοστά και πλάτος 4 μέτρα και 11 εκατοστά.

Συνήθως οι παίκτες του τένις φοράνε και ελαστικά πετσετοειδή στο κεφάλι και τα χέρια τους για να συγκρατούνε τον ιδρώτα τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Μπιτ-Μους: Και πώς γίνεται η καταμέτρηση των πόντων;

Τενίζ:

Η καταμέτρηση των πόντων σε κάθε game γίνεται ως εξής : 15-30-40- game.

Σε περίπτωση ισοπαλίας 40-40, πρέπει να αποκτηθούν δύο συνεχόμενοι πόντοι από τον ίδιο αθλητή για να κερδίσει το game: avantage - game.

Ο αθλητής που θα κερδίσει πρώτος 6 games, κερδίζει ένα set, ενώ με δύο set κερδίζει τον αγώνα: 2-0 set ή 2-1 set.

Σε περίπτωση ισοπαλίας, δηλαδή 5-5 games, τότε το set παίζεται στα 7 game.

Σε περίπτωση ισοπαλίας 6-6 game, παίζεται το Tie-break για να αναδείξει τον νικητή του set. Ο αθλητής που θα κερδίσει πρώτος 7 πόντους κερδίζει το Tie-break και το set.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια των set αλλάζουν πλευρά στο γήπεδο σε κάθε άθροισμα μονού αριθμού game.

Οι αθλητές πριν να αλλάξουν πλευρά στο γήπεδο, έχουν δικαίωμα για διάλειμμα διάρκειας 2 λεπτών.

 Ακόμη, οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά τεχνικών, ώστε να καταφέρουν να επικρατήσουν ενάντια του αντιπάλου τους. Όπως το Service, το Forehand, το Backhand,το Volley, το Return, το Lob και τ ο Smash.

Μπιτ-Μους: Πώς βοηθάει όμως το τένις και τι έχει να μας μάθει;

Τενίζ:Το τένις έχει πολλά να μας προσφέρει! Ανεξάρτητα από την ηλικία, από 5 έως και 55 ετών, το τένις αποτελεί ένα αξιόλογο τρόπο άθλησης αλλά και ψυχαγωγίας. Το τένις έχει ένα αριθμό τεχνικών χαρακτηριστικών στην εξάσκησή του που παράλληλα αποτελούν και τα οφέλη του προς τον αθλητή.

Πρώτα η τεχνική ικανότητα, δηλαδή ο συνδυασμός των γνώσεων και τεχνικών για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις και αντεπιθέσεις του αντιπάλου του.

Ακολουθεί η τακτική, όπου σημασία έχει η ετοιμότητα, η ευφυΐα και η διαύγεια του αθλητή.

Η φυσική κατάσταση, ο μυϊκός συντονισμός, ο συγχρονισμός των κινήσεων και η ισορροπία.

Η βελτίωση του χρόνου αντίδρασης.

Η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης ώστε να μπορεί ο παίκτης ν’ αναλύσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η αντίληψη, ώστε να μπορεί ο παίκτης να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που θα τον οδηγήσουν να επιλέξει τη σωστή τακτική αντιμετώπισης του αντιπάλου του.

Η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασής του, μέσω της με την καλλιέργεια των αισθημάτων της αυτοπεποίθησης, του θάρρους και της αγωνιστικότητας.

Η ικανότητα προσανατολισμού. Ο παίκτης, πρέπει κάθε στιγμή ν’ αντιλαμβάνεται τον χώρο στον οποίο κινείται και αγωνίζεται καθώς ο αγώνας διεξάγεται σε περιορισμένο χώρο.

Με όλα τα παραπάνω Μπιτ-Μους μπορούμε να αναπτύξουμε ορθή συμπεριφορά, σεβασμό, ευγένεια και υπακοή.

4

Μπιτ-Μους: Μπορώ να έχω την τιμή να παίξουμε μια παρτίδα μαζί Τενίζ; Ή δεν θα καταδεχτείς επειδή δεν είμαι καν αρχάριος;

Τενίζ: Δική μου είναι η τιμή Μπιτ-Μους, και με μεγάλη μου χαρά θα σε βοηθήσω … να έχεις και την πρώτη σου νίκη. Του αρχάριου, όπως λένε. Όσο για τα επόμενα παιχνίδια, αν το θελήσεις, θα πρέπει να αγωνίζεσαι για να κερδίζεις τους πόντους σου!!!Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: