Αγώνας ταχύτητας ζώων – Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
2008-10-09

 

Click to enlarge

 

Μουρ-Μουρ: Ουφ! Τι αγώνας κι αυτός, άλλοι έτρεχαν, εγώ έγινα πτώμα.

Μους-Μους: Όλο με την ψυχή στο στόμα φτάνεις Μουρ-Μουρ. Πού ήσουν πάλι; Ούτε τα παιδιά χαιρέτησες απ’ τη βιασύνη σου.

Μουρ-Μουρ: Συγγνώμη παιδιά, αλλά έρχομαι κατευθείαν απ’ το αεροδρόμιο.

Με κάλεσαν τα ζώα μιας τεράστιας αφρικανικής σαβάνας για να μεταδώσω τη μεγάλη κούρσα των ζώων.

Μους-Μους: Μέχρι εκεί έφτασε η φήμη σου Μουρ-Μουρ; Τελικά το TV ΜΑΘΗΤΗΣ σ’ έκανε διάσημο.

Τιτίζ: Και τι είναι αυτή η κούρσα των ζώων Μουρ-Μουρ; Αγωνίζονται και τα ζώα μεταξύ τους σε ταχύτητα;

Μουρ-Μουρ:  Μα βεβαίως. Δεν το ήξερες Τιτίζ; Ετοιμάζονται κι αυτά για τη δική τους Ολυμπιάδα και κάνουν εντατικές προπονήσεις. Ήταν φοβερά ενδιαφέρων όλος ο αγώνας. Την έναρξη την έκανε ο ελέφαντας. Το έδαφος σειόταν κάτω απ’ τα πόδια μας και ο γκρίζος γίγαντας αγωνιζόταν με πάθος. Μόλις συμπλήρωσε τα 40 χιλιόμετρα την ώρα μία ζέβρα τον προσπέρασε σαν αστραπή και ο καημένος έμεινε πίσω. Δεν πρόλαβε να χαρεί όμως και η ζέβρα γιατί ένα καγκουρό  πέρασε ξυστά από δίπλα της και έφυγε μ’ ένα μόνο άλμα δέκα μέτρα μπροστά. Μοναδική τεχνική  τρεξίματος αυτά τα καγκουρό. Κι εκεί που όλοι παρακολουθούσαμε με το στόμα ανοιχτό, να ’σου ένα ζέρμποα που με τα λεπτά πόδια και τη μακριά ουρά του τους πέρασε όλους με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Μους-Μους: Και τι είναι αυτό το ζέρμποα Μουρ-Μουρ;

Μουρ-Μουρ: Ποντίκι της σαβάνας φυσικά. Πού ακούστηκε όμως ένα ποντίκι να είναι ο πρώτος δρομέας. Έτσι γρήγορα ένα κυνηγόσκυλο έκλεψε την παράσταση. Αδύνατο σώμα, δυνατά και μακριά πόδια άφησε πίσω του όλους τους προηγούμενους. Στη συνέχεια ο αγώνας έγινε πολύ σκληρός. Αγωνιζόταν στήθος με στήθος το άλογο, η αντιλόπη και η στρουθοκάμηλος που όταν τρέχει το κάθε της βήμα είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα. Ε, το τέλος θα το φαντάζεστε. Μπροστά απ’ όλους και με διαφορά ο γατόπαρδος, το γνωστό μας τσιτάχ, που μετά από επίπονες προπονήσεις στις σαβάνες της Αφρικής κατέρριψε το ρεκόρ με ταχύτητα 112 χιλιόμετρα την ώρα. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση την πήραν αντίστοιχα η στρουθοκάμηλος και η αντιλόπη. Γι’ αυτό σας λέω,  μετά τόσο τρέξιμο και αγωνία αισθάνομαι ένα ράκος. Λίγο νερό παρακαλώ.

Μους-Μους: Όλα τα περίμενα από σένα βρε Μουρ-Μουρ. Αλλά ότι θα έχουμε εδώ στο TV ΜΑΘΗΤΗΣ αναμετάδοση αγώνων από κούρσα ζώων, δεν μπορούσα να το φανταστώ. Δε νομίζω Τιτίζ να πήγες και συ σε κανένα παράξενο αγώνα με ψάρια, ζουζούνια…

Τιτίζ: Αφού ξέρεις Μους-Μους ότι εγώ καλλιεργώ άλλα ενδιαφέροντα, θα το έλεγα πιο…πολιτιστικά. Αυτό τον καιρό κάνω μια μικρή έρευνα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Γνωρίζετε παιδιά ότι υπάρχουν πολλά μέρη, τοποθεσίες, μνημεία ή ακόμα και κτίρια που αποτελούν την παγκόσμια κληρονομιά μας; Ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο, ένα εθνικό πάρκο, μια αρχαία πόλη μπορούν να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενα πολιτιστικά ή φυσικά μέρη από τον οργανισμό παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι πρόσφατα, είχαν καταγραφεί περίπου 700. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αλλάξει, να κάνει ανασκαφές στο χώρο που βρίσκονται ή να τα βάψει. Σχεδόν σ’ όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν τέτοιοι χώροι, μνημεία ή κτίρια που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Ίσως μάλιστα να υπάρχει δίπλα στο σπίτι σας κάποιος αρχαιολογικός χώρος ή ένα παλιό αρχοντικό που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο είδος πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να με βοηθήσετε παιδιά στην έρευνά μου, μπορείτε να μου στείλετε με e-mail πληροφορίες αν γνωρίζετε κάτι σχετικό. Θα περιμένω, μη με ξεχάσετε.

Μους-Μους: Τι είναι αυτά που λες Τιτίζ; Είναι δυνατόν να σε ξεχάσουν τα παιδιά; Ξέρετε παιδιά τη διεύθυνση: info@mathitis.gr, αρκεί να γράψετε στο θέμα: Για την Τιτίζ, Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Πολλά φιλάκια…Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: