Ταξίδι στο χρόνο - Χάριετ Μπίτσερ Στόου
2012-01-24

 

Click to enlarge

 

Τιτίζ: Κουλ-Τουρ: μου φαίνεται πολύ παράξενο που ήρθε το 2012. Ο αριθμός αυτός μου γεννά στο μυαλό εικόνες από το μέλλον, διαστημικές ιστορίες και διάφορα φανταστικά πράγματα.

Κουλ-Τουρ: Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου Τιτίζ. Ίσως επειδή σου αρέσει να ονειρεύεσαι, η φαντασία σου είναι πλούσια, αχαλίνωτη πολλές φορές….

Τιτίζ: Α, Κουλ-Τουρ, σε παρακαλώ που θα μου πεις και τη φαντασία μου αχαλίνωτη. Στο κάτω – κάτω γιατί την έχουμε τη φαντασία; Για να ταξιδεύει, να τρέφει την ελπίδα και να δίνει χρώμα στη ζωή μας. Εσένα όμως Κουλ-Τουρ που συγκινείσαι από τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια, δε σου γεννά κάποιο συναίσθημα ο νέος χρόνος, με το όνομα 2012;

Κουλ-Τουρ: Είναι αλήθεια, με την πρώτη φορά που χρειάστηκε να γράψω αριθμητικά το νέο έτος, με κατέκλυσε μια ποιητική ρύμη, μια λογοτεχνική διάθεση.

Τιτίζ: Βρήκα λοιπόν τη ευχή  θα δώσουμε στους φίλους μας. Το 2012 να έχει φαντασία και να είναι όμορφο σαν ποίημα και συναρπαστικό σαν ένα ωραίο λογοτεχνικό βιβλίο. Και επειδή ξέρω Κουλ-Τουρ ότι λατρεύεις τα βιβλία, σου έφερα ένα δωράκι που νομίζω ότι θα σου αρέσει.

Κουλ-Τουρ: Πάντα με εκπλήσσεις Τιτίζ με τις πράξεις σου. Τελικά νομίζω ότι εκτός από πλούσια φαντασία έχεις και πλούσιο καρδιά. Για να τ’ ανοίξουμε… Παιδιά, είμαι πολύ συγκινημένος, κρατάω στα χέρια μου  το γνωστό βιβλίο «Η καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά». Ήθελα πάρα πολύ να το διαβάσω αλλά δεν μπορούσα να το βρω. Είναι ένα πάρα πολύ παλιό βιβλίο αλλά από τα καλύτερα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Σ’ ευχαριστώ πολύ καλή μου Τιτίζ.

Τιτίζ: Δεν τελείωσαν εδώ οι εκπλήξεις μου Κουλ-Τουρ. Έχω φέρει μαζί μου δύο φίλους του ΜΑΘΗΤΗ που θα είναι και οι συνταξιδιώτες μας στο πρώτο ταξίδι του νέου χρόνου. Είναι ο Σπύρος και η αδερφή του, η Βέτα. Γνωρίζεις όμως Κουλ-Τουρ ποιος έγραψε την «Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά»;

Κουλ-Τουρ: Ομολογώ ότι με πιάνεις αδιάβαστο.

Σπύρος: Εγώ το διάβασα το βιβλίο στις διακοπές των Χριστουγέννων και θυμάμαι πολύ καλά τ’ όνομά της. Είναι μια Αμερικανίδα συγγραφέας και ονομαζόταν Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

Κουλ-Τουρ: Τώρα Σπύρο αισθάνομαι αμήχανα για τον εαυτό  μου αλλά περήφανος για σένα.

Τιτίζ: Λοιπόν σήμερα θα πάμε να γνωρίσουμε τη δημιουργό της κοσμαγάπητης «Καλύβας του Μπαρμπα – Θωμά».

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΚΡΙΒΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ,  ΓΙΑΤΙ ΚΟΝΤΕΥΩ ΝΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΩ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΜΕΣΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Τιτίζ: 14 Ιανουαρίου 1860, Κονέκτικατ, Αμερικής. Αγαπητέ Κουλ-Τουρ, Σπύρο και Βέτα, σήμερα είναι η ημέρα γενεθλίων της μεγάλης αυτής συγγραφέως. Όση ώρα όμως θα ταξιδεύουμε, πρέπει να σας αναφέρω τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην αμερικανική κοινότητα. Οι Ευρωπαίοι άποικοι φθάνοντας στη Νέα Γη, ήθελαν αμέσως να πλουτίσουν. Για να το πετύχουν αυτό χρειάζονταν πολλά εργατικά χέρια, που δεν θα είχαν όμως αυξημένο κόστος. Έτσι, πρώτοι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι κατακτητές της Αμερικής, αφού πρώτα εξολόθρευσαν τους Ιθαγενείς, σκέφτηκαν να κάνουν «εισαγωγή» ανθρώπινου πληθυσμού. Από την Αφρικανική ήπειρο έφερναν συνεχώς νέγρους ανθρώπους, που πουλιόντουσαν στα σκλαβοπάζαρα.

Βέτα: Και τι ήταν οι άνθρωποι και πουλιόντουσαν; Κούκλες;

Κουλ-Τουρ: Μακάρι να συμπεριφέρονταν τα αφεντικά στους δούλους τους, όπως εσείς τα παιδιά στις κούκλες.

Οι δούλοι εκείνοι δεν είχαν ανθρώπινα δικαιώματα ,ήταν σκλάβοι των αφεντικών τους, όπως τα ζώα της φάρμας τους.

Σπύρος: Και δεν υπήρχε κανένας να αντιδράσει με αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες; Κάποιος που να τους προστατέψει;

Τιτίζ: Πάντα υπάρχουν άνθρωποι Σπύρο, ευτυχώς. Ένας από αυτούς ήταν και η Χάριετ Μπίτσερ Στόου, που έβαλε σκοπό της ζωής της να πολεμήσει τον τρομερό αυτό θεσμό της δουλείας.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΕΛΘΕΤΕ  ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ.

Τιτίζ: Μα υπάρχει τέτοιος ανταγωνισμός στις μέρες μας Κουλ-Τουρ. Η τεχνολογία προχωράει με ραγδαία βήματα. Μα τι βλέπω, τέτοια εξυπηρέτηση. Μας έφερε ακριβώς μπροστά στο σπίτι της Στόου. Κοιτάξτε πόσοι φίλοι και συγγενείς είναι κοντά της.

Η Χάριετ στην αρχή μας νόμιζε για απλούς επισκέπτες. Εξηγώντας την ότι εκτελούσαμε δημοσιογραφική έρευνα και αποστολή ενός παιδικού εντύπου από το 2012 αναφώνησε με αυθόρμητο ενθουσιασμό.

«Είχα διαβάσει για τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας, εκπλήσσομαι όμως ευχάριστα με τη δική σας παρουσία εδώ. Είμαι στη διάθεσή σας.»

Κουλ-Τουρ: Ήσαστε το έβδομο παιδί της οικογένειας και μεγαλώσατε σ’ ένα περιβάλλον που ευνοούσε τη μόρφωση και την αγάπη προς την ελευθερία και τον άνθρωπο.

Χάριετ Μπίτσερ Στόου: Έτσι ακριβώς είναι φίλοι μου. Ο πατέρας μου ήταν ιερέας, και ο άντρας μου επίσης κληρικός και καθηγητής θεολογίας. Αποκτήσαμε επτά παιδιά, οι ευθύνες ήταν πολλές, αλλά δεν σταμάτησα ποτέ το γράψιμο που τόσο αγαπούσα. Μάλιστα με παρότρυνε και ο άντρας μου σ’ αυτό.

Σπύρος: Το έργο σας «Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά», ξέρετε, έμεινε στην ιστορία και στις μέρες μας ακόμη δεν υπάρχει παιδί που να μην το έχει διαβάσει.

Χάριετ Μπίτσερ Στόου: Αυτό δε θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1852 και από την αρχή σημείωσε τεράστια επιτυχία. Μέσα από την ιστορία του Μπαρμπα-Θωμά θέλησα να δείξω τα βάσανα και τις συμφορές των σκλάβων, που ζούσαν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Βέτα: Η μαμά μου μού είπε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει όλους να τους σεβόμαστε και να τους εκτιμούμε.

Χάριετ Μπίτσερ Στόου: Χαίρομαι πολύ μικρή μου Βέτα που σκέπτεσαι έτσι. Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο  είναι η ελευθερία. Γι’ αυτό αγωνίστηκα και αγωνίζομαι ώσπου να τελειώσω τη ζωή μου.

Την ευχαριστήσαμε, της ευχηθήκαμε να ζήσει χρόνια πολλά και κείνη μας αποχαιρέτησε χαρίζοντάς μας ένα πλατύ και τρυφερό χαμόγελο. Στο βλέμμα της νιώσαμε μια απέραντη μητρότητα, μια αγάπη αστείρευτη.

Η Χάριετ πέθανε σε ηλικία 85 ετών και ήταν μια από τις σημαντικότερες γυναίκες της ανθρωπότητας που αγωνίστηκε fifa coins για το υψηλότερο ιδανικό: την ελευθερία του ατόμου.

Το ταξίδι στο χρόνο οργάνωσε η Μαρία Κυριαφίνη.

Άντληση Πληροφοριακού Υλικού από το βιβλίο

της Κυριακής Φαρμακάκη Σταυράκη «Την ονόμασε γυναίκα»

Γυναίκες που άναψαν «φώτα πορείας» στον κόσμο μας.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: