Ταξίδι στο χρόνο - Αλφόνσος Μπερτιγιόν
2011-02-15

 

Click to enlarge

 

Κουλ-Τουρ: Είχες δεν είχες Τιτίζ πάλι τα κατάφερες να επιλέξεις πού θα πάμε, αλλά χαλάλι σου. Ξέρω πόσο σου αρέσει το Παρίσι και η Γαλλία και κατανοώ την έντονη επιθυμία σου να γνωρίσεις την πόλη των ονείρων σου σε παλιότερη εποχή.

Τιτίζ: Σ’ ευχαριστώ καλέ μου Κουλ-Τουρ για την κατανόηση. Νομίζω όμως ότι έχουμε διαφορετικές αρμοδιότητες στα χρονοταξίδια μας. Δεν αμφισβητείς πιστεύω το δημοσιογραφικό χαρακτήρα  των αποστολών μας και το οργανωτικό μου δαιμόνιο. Επίσης προσπαθώ μέσα από τις συνεντεύξεις όχι μόνο να γνωρίσουν τα παιδιά το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων αλλά να φωτίσω την ανθρώπινη πλευρά τους. Έτσι αγαπητέ μου Κουλ-Τουρ σου δίνω τη δυνατότητα – απερίσπαστος απ’ όλες αυτές τις υποχρεώσεις – ν’ αναλύσεις τα γεγονότα εις βάθος και να εξελιχθείς σ’ ένα σωστό και αντικειμενικό ιστορικό ερευνητή.

Κουλ-Τουρ: Πράγματι, ομολογώ Τιτίζ, ότι εκτός από το οργανωτικό δαιμόνιο που διαθέτεις είσαι άριστη και στη διπλωματία. Σκέφτηκες ποτέ να ακολουθήσεις ανάλογες σπουδές; Θα γινόσουν καταπληκτική διπλωμάτισσα.

Τιτίζ: Φοβερή ιδέα Κουλ-Τουρ. Θα ήμαστε το αχτύπητο δίδυμο, αν συνεργαστούμε σε διεθνές επίπεδο, εγώ ως διπλωμάτισσα και εσύ ως ιστορικός.

Κουλ-Τουρ: Δε νομίζεις όμως ότι αρκετά  παρασυρθήκαμε με τα δικά μας μελλοντικά σχέδια. Οι φίλοι μας περιμένουν να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Συντροφιά μας έχουμε το Γιάννη Κάππα και την Παρασκευή Κοχλιαρίδου.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΑΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΕΝΑ ΑΝΕΤΟ ΚΑΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΑΞΊΔΙ. ΘΕΡΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: ΜΗ ΜΑΣΟΥΛΑΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΠ-ΚΟΡΝ ΔΙΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΜΟΥ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΛΙΓΟΥΡΑ.

Τιτίζ: Εντάξει καλή μου Χρονομηχανούλα. Μείνε ήσυχη. Στο δίσκο σού έχω όλες τις λεπτομέρειες για τον προορισμό του ταξιδιού μας. Πηγαίνουμε στο Παρίσι του 1885 και συναντάμε τον Αλφόνσο Μπερτιγιόν.

Γιάννης: Ποιος είναι αυτός ο Αλφόνσο Μπερτιγιόν; Πρώτη φορά ακούω το όνομά του.

Κουλ-Τουρ: Είναι ο άνθρωπος που επινόησε την ανθρωπομετρία, wholesale jewelry τον κλάδο εκείνο της βιομετρίας που ασχολείται με την τεχνική για την μέτρηση των διαφόρων μερών του ανθρώπινου σώματος.

Παρασκευή: Και αυτό πού μας βοηθάει;

Κουλ-Τουρ: Με τη βοήθεια της ανθρωπομετρίας υπολογίζουμε το βαθμό της ανάπτυξης και της σωματικής αντοχής του ανθρώπου.

Τιτίζ: Μέχρι να φτάσουμε όμως, ας σας πω κάποια πράγματα για τη ζωή του  Αλφόνσο Μπερτιγιόν. Ο Μπερτιγιόν στα παιδικά του χρόνια ήταν πραγματικά ένα βάσανο για την οικογένειά του. Η αδιαφορία και η τεμπελιά ήταν οι λέξεις που ταίριαζαν στο χαρακτήρα. Ποιος φανταζόταν ότι ο άνθρωπος αυτός θα πρόσφερε στην ανθρωπότητα μια τέτοια ανακάλυψη;

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΔΕΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΣΑΣ. ΣΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΙΓΙΟΝ. ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΣΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΕΡΤΙΓΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. «ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ».

Βρήκαμε το Αλφόνσο Μπερτιγιόν στην αυλή του σπιτιού του να περιποιείται τα λαχανικά του με ιδιαίτερη φροντίδα. Φαινόταν ένας ήσυχος και καθημερινός άνθρωπος που απολάμβανε αυτό που έκανε. Χάρηκε πολύ όταν του συστηθήκαμε , όσο για ταυτότητες και πάσο ούτε λόγος να γίνεται.

«Τόσα χρόνια στην αστυνομία, ανέπτυξα και την ιδιότητα του φυσιογνωμιστή. Είστε τόσο αξιαγάπητα και αξιόπιστα άτομα», μας είπε με εγκάρδιο ύφος.

Τιτίζ: Κύριε Μπερτιγιόν, πώς ασχοληθήκατε  με αυτή την επιστήμη; Διαβάσαμε ότι ήσαστε ένα δύσκολο παιδί και η οικογένειά σας βρέθηκε σε απόγνωση αρκετές φορές.

Αλφόνσος Μπερτιγιόν: Ακόμη και σήμερα λυπούμαι όταν σκέφτομαι εκείνη την εποχή. Βέβαια ήμουν παιδί και στα παιδιά σχεδόν όλα συγχωρούνται. Γεγονός είναι πάντως ότι οι γονείς μου  είχαν απογοητευθεί από μένα. Δεν μπορώ ακόμη και τώρα να εξηγήσω την απροθυμία μου και την αδιαφορία που είχα ως παιδί. Βέβαια, όλα αυτά ήταν μια εξωτερική αντίδραση. Στην πραγματικότητα πάντα μου άρεσε να παρατηρώ πράγματα και ανθρώπους.

Γιάννης: Και τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάξετε συμπεριφορά;

Αλφόνσο Μπερτιγιόν: Φαίνεται οι καταστάσεις και πιο συγκεκριμένα, replique rolex, ο στρατός, παιδιά μου. Από αδιάφορος και τεμπέλης έγινα προσεκτικός και πειθαρχημένος.

Παρασκευή:: Ασχοληθήκατε με κάτι ιδιαίτερα;

Αλφόνσος Μπερτιγιόν: Ο πατέρας μου ήταν γιατρός. Χωρίς να το γνωρίζει και χωρίς και ’γω ο ίδιος να το συνειδητοποιήσω έμαθα κοντά του αρκετά πράγματα. Στο στρατό λοιπόν μου άρεσαν τα μαθήματα υγιεινής που μας έκανε ο γιατρός του τάγματός μου και άρχισα να ενδιαφέρομαι για τον ανθρώπινο σκελετό. Μετά το στρατό βρήκα δουλειά στη διεύθυνση της Αστυνομίας του Παρισιού. Έφτιαχνα τις καρτέλες των κακοποιών που έπιανε οι αστυνομία και σημείωνα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά τους. Με τον καιρό άρχισα να διαβάζω ανατομία και ιδιαίτερα οστεολογία. Σιγά - σιγά άρχισα να κάνω δικές μου παρατηρήσεις και μετρήσεις σε όσους κακοποιούς περνούσαν από την Αστυνομική  Διεύθυνση.

Τιτίζ: Πιστεύω ότι οι συνάδελφοί σας, σας βοήθησαν στην έρευνα που ξεκινήσατε. Ήταν μια νέα αρχή για σας.

Αλφόνσος Μπερτιγιόν: Δυστυχώς όχι μόνο αυτό, αλλά μου ανακοίνωσαν ότι πρέπει να περιοριστώ στη γραφική μου υπηρεσία και να μην ανακατεύομαι σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου.

Κουλ-Τουρ: Δεν είναι περίεργη η ζωή; Όταν ήσαστε μικρός σας παρακαλούσαν ν’ ασχοληθείτε με κάτι και τώρα που βρήκατε κάτι ουσιαστικό να ασχοληθείτε σας αποτρέπουν. Παράξενη η ανθρώπινη φύση.

Αλφόνσος Μπερτιγιόν:  Έχεις δίκιο αγαπητέ μου Κουλ-Τουρ. Η υπομονή όμως  και η επιμονή καλλιεργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχασα ποτέ την αισιοδοξία μου. Όταν αργότερα αντικαταστάθηκε ο παλιός διευθυντής από τον καινούριο, μου έδωσαν την ευκαιρία ν’ αποδείξω τη θεωρία μου.

Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες χωρίς όμως να μπορέσω ν’ αποδείξω κάτι. Ξαφνικά ένα βράδυ έφεραν έναν κακοποιό με το όνομα Ντυπόν.

Του πήρα τα ανθρωπομετρικά του στοιχεία, τα οποία όμως μετά από έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι ήταν ίδια με κάποιου άλλου με το όνομα Μάρτεν που είχε συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες και είχε αποφυλακιστεί. Έτσι ο ψεύτικος Ντυπόν αναγκάστηκε να ομολογήσει πως ήταν ο Μάρτεν. Από κει και πέρα παιδιά μου πήρα συγχαρητήρια από το διευθυντή για την εργασία μου και προχώρησα και σε άλλα στοιχεία, μελετώντας τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Αυτά πλέον αποτελούν το σπουδαιότερο ρόλο για την αναγνώριση της ταυτότητας κάποιου. Χρειάστηκε λοιπόν πολύ υπομονή για να φτάσω στο θρίαμβο…

Αφού καθίσαμε αρκετή ώρα μαζί του και εξιστορώντας ο ίδιος κάποιες από τις ιστορίες της ενδιαφέρουσας δουλειάς του, τον χαιρετήσαμε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Ο Μπερτιγιόν πέθανε στα 1914, χωρίς όμως ν’ αφήσει κάποιο fifa 15 coins βιβλίο που να περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα του και την υπομονή του. Η ιστορία όμως έχει φροντίσει γι’ αυτό.

Το ταξίδι στο χρόνο οργάνωσε η Μαρία Κυριαφίνη  Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: