Ταξίδι στο χρόνο / Ισαάκ Νεύτων
2008-10-09

 

Click to enlarge

 

Τιτίζ: Δεν είναι φανταστικό το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή Κουλ-Τουρ;

Κουλ-Τουρ: Γι’ αυτό είσαι κολλημένη στο τζάμι τόση ώρα Τιτίζ…. Παρατηρείς δηλαδή τη διάθλαση του φωτός μέσα από τις σταγόνες του νερού που αιωρούνται…

Τιτίζ: Ξέρεις καλέ μου Κουλ-Τουρ… δεν κάνω ανάλυση του φυσικού αυτού φαινομένου τη συγκεκριμένη στιγμή. Απολαμβάνω απλώς τη φύση και την ίριδα σ’ όλο της το μεγαλείο. Πες μου δεν το βρίσκεις μαγικό;

Κουλ-Τουρ: Μα αγαπητή μου Τιτίζ είναι πέρα για πέρα φυσικό και αληθινό οπτικό φαινόμενο.

Τιτίζ: Ποίος είπε ότι το αληθινό δεν μπορεί να πάρει διαστάσεις του μαγικού; Εξάλλου το μαγικό δεν είναι τίποτε άλλο από την έκφραση της πεμπτουσίας του αληθινού. Μπορούμε αν θέλεις να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού.

Κουλ-Τουρ: Ευχαρίστως. Για να είναι ορατό το ουράνιο τόξο, ο παρατηρητής πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του προς τον ήλιο, ο οποίος ήλιος θα πρέπει να σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία μικρότερη ή ίση με 42ο. Από τη  θέση αυτή ο παρατηρητής μπορεί και βλέπει το ουράνιο τόξο μόνο κατά ένα τμήμα του. Σε μια τέτοια τυχερή θέση ήσουν και συ Τιτίζ, γι’ αυτό είδες και το ουράνιο τόξο.

Τιτίζ: Παιδιά δεν αντέχω άλλο, μ’ εξοργίζει. Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη. Τι να του πω τώρα;

Κουλ-Τουρ: Να μην πεις τίποτα καλή μου Τιτίζ. Μόνο εσύ θα με πειράζεις; Ε, είπα και γω λίγο να σε τσιγκλίσω σήμερα. Μου ήρθε όμως μια φοβερή ιδέα για το ταξίδι μας. Ξέρεις ποιος απόδειξε ότι το λευκό φως είναι σύνθεση από τα χρώματα της ίριδας;

Τιτίζ: Ο ίδιος που διατύπωσε τους νόμους της βαρύτητας όταν «δέχτηκε» ένα μήλο στο κεφάλι που δεν μπορούσε να το κρατήσει πλέον το κλαδί της μηλιάς.

Και οι δύο με μια φωνή: Ο Ισαάκ Νεύτων.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΛΟ ΕΧΕΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΝΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ, ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ.

Παιδιά: Εδώ είμαστε και μεις. Καλά δεν ακούτε τόση ώρα που χτυπούσαμε το θυροτηλέφωνο; Ο φίλος μας ο Οδυσσέας μας είπε για ένα περίεργο ταξίδι στο χρόνο. Κάτι για χρονομηχανή, για Κουλ-Τούρ και Τιτίζ…. Είμαστε στο σωστό μέρος;

Τιτίζ: Καλωσήρθατε παιδιά. Σωστά σας τα είπε ο Οδυσσέας. Για πείτε μου… έχετε ακουστά για τον Ισαάκ Νεύτωνα;

Φάνης: Ιδιοφυΐα ο τύπος. Μας είπε ο δάσκαλος ότι παρότι ήταν αμελής μαθητής, είχε μια θαυμάσια παρατηρητικότητα και μια εκπληκτική υπομονετική σκέψη, που σπάνια θα της έβρισκε σ’ άλλον άνθρωπο.

Κουλ-Τουρ: Τι θα λέγατε να γνωρίσουμε αυτόν τον άνθρωπο από κοντά; Φύγαμε λοιπόν για το Κέμπριτζ της Αγγλίας το 1705, λίγο μετά την τελετή που η Βασίλισσα Άννα ανακήρυξε τον Ισαάκ Νεύτωνα, ιππότη. Μέσα σε δύο ωρίτσες φτάσαμε στον προορισμό μας και ζητήσαμε από τη γραμματεία του πανεπιστημίου να μιλήσουμε με τον Ισαάκ Νεύτωνα.

Γραμματεία: Μα μόλις τελείωσε η τελετή ανακήρυξης του καθηγητή Νιούτον ( στ’ αγγλικά το όνομα Νεύτων) σε ιππότη. Μου φαίνεται ακατόρθωτο να μπορέσει να σας δεχτεί σήμερα.

Ισαάκ Νεύτων: Μα τι λες αγαπητή μου. Δεν είπαμε ότι τα παιδιά και οι ……χαμαιλέοντες πάντα έχουν προτεραιότητα; Καλωσορίσατε αγαπητοί μου Τιτίζ, Κουλ-Τούρ, Φάνη και Σεβαστή.

Τιτίζ: Μα πώς γνωρίζετε ποιοι είμαστε; Δεν προλάβαμε ακόμα να συστηθούμε, να σας πούμε από πού ερχόμαστε.

Ισαάκ Νεύτων: Μα τι νομίζετε; Ότι όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα έγιναν στον αιώνα που ζείτε εσείς; Αχ φίλοι μου. Χρειάστηκε πολύ κόπος και θυσίες για να απολαμβάνετε σήμερα εσείς τα τεχνολογικά θαύματα της επιστήμης. Σας εντόπισε αμέσως το κατοπτρικό μου τηλεσκόπιο και η πανέξυπνη χρονομηχανή σας φρόντισε πριν από σας για σας. Έστειλε μια ανακοίνωση για την επίσκεψή σας και ένα Newsletter, για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Φυσικό ήταν λοιπόν να σας δεχτώ αμέσως. Ομολογώ πως είναι η πρώτη φορά που δίνω συνέντευξη σε παιδικό περιοδικό.

Βάγια:  Ξέρετε κύριε Νεύτων, στην ιστορία θα μείνετε ο άνθρωπος που ερεύνησε το σύμπαν. Πώς ασχοληθήκατε με τις φυσικές επιστήμες; Οι γονείς σας σάς προέτρεψαν σ’ αυτές;

Ισαάκ Νεύτων:  Δυστυχώς τον πατέρα μου δεν τον γνώρισα. Πέθανε λίγες εβδομάδες πριν γεννηθώ. Ένας θείος μου όμως πρόσεξε πως ήμουν παρατηρητικός και με υπομονή στη σκέψη, πράγμα που δεν μπορούσα να το καταλάβω μόνος μου. Έτσι με έφερε στο φιλότιμο ν’ ασχοληθώ πιο σοβαρά και ν’ αγαπήσω τα μαθήματά μου. Δεν αρκεί λοιπόν να έχει κάποιος ένα φυσικό χάρισμα το οποίο μπορεί και να πάει χαμένο, αν δεν το καλλιεργήσει.

Ιάσονας: Τι ήταν αυτό που σας έκανε να διατυπώσετε τους νόμους της βαρύτητας;

Ισαάκ Νεύτων: Η μελέτη, η παρατήρηση. Η επιμονή….

Τιτίζ:  Και το μήλο; Το ξακουστό μήλο του Νεύτωνα;

Ισαάκ Νεύτων: Το μήλο… από μόνο του δεν κάνει τίποτε. Πολλές φορές όμως ένα απλό και ασήμαντο πράγμα έρχεται και ρίχνει φως σε μελέτες και έρευνες χρόνων. Το μήλο λοιπόν που έπεσε κατά τύχη στο δικό μου κεφάλι ήταν μία ακόμη απόδειξη πως η δύναμη που το τραβάει στη γη, μπορεί να είναι η ίδια που κρατάει τη σελήνη στην τροχιά της.

Κουλ-Τουρ:  Πρέπει να δεχτήκατε αντιδράσεις γι’ αυτή σας τη θεωρία, που ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό από τη θεωρία του Καρτέσιου. Ο Καρτέσιος υποστήριζε πως η σελήνη και οι πλανήτες διατηρούνται στην τροχιά τους από τα «ρευστά» μιας  αόρατης, ανεπαίσθητης και αναπόδεικτης ουσίας, που την ονόμαζε «αιθέρα».

Ισαάκ Νεύτων: Για ν’ αποδείξω τη δική μου θεωρία ανακάλυψα μια νέα μαθηματική μέθοδο. Εκείνη την εποχή έκανα και πολλά πειράματα και έφτιαξα ένα νέο είδος τηλεσκόπιου. Δε θα ξεχάσω τα γυάλινα πρίσματα που αγόρασα από ένα επαρχιακό πανηγύρι και πόσο με βοήθησαν ν’ αποδείξω πως το λευκό φως είναι σύνθεση από τα χρώματα της ίριδας.

Τιτίζ: Είναι πρωτάκουστο κι όμως σε ηλικία είκοσι επτά χρόνων, γίνατε καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Λίγα χρόνια αργότερα η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου είδε το νέο κατοπτρικό σας τηλεσκόπιο και σας έκανε μέλος της. Εσείς όμως δε δημοσιεύσατε τα συμπεράσματα των ερευνών σας, παρά είκοσι χρόνια αργότερα.

Ισαάκ Νεύτων: Μονάχα στο σεβαστό καθηγητή μου Ισαάκ Μπάρροου αποκάλυψα τη θεωρία μου. Αυτό μου στοίχισε γιατί χρειάστηκε ν’ αποδείξω ότι οι θεωρίες αυτές ήταν δικές μου και δεν τις δανείστηκα από το Γερμανό μαθηματικό Λάιμπνιτς, όπως με κατηγόρησαν κάποιοι στον πανεπιστημιακό κύκλο. Τότε ο Ελβετός μαθηματικός Ζαν Μπερνουγί δημοσίευσε δύο τρομερά δύσκολα προβλήματα και προκάλεσε εμένα και το Λάιμπνιτς να τα λύσουμε. Ο Λάιμπνιτς λοιπόν έλυσε το ένα και εργαζόταν  για τη λύση του δεύτερου, ενώ ο χρόνος κόντευε να τελειώσει. Όταν όμως πληροφορήθηκα και γω με τη σειρά μου για τα δύο προβλήματα, τα έλυσα μέσα σε 24 ώρες και έστειλα τις λύσεις στη Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου.

Βάγια: Ποιο είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που γράψατε;

Ισαάκ Νεύτων:  Η συνεργασία μου με το λαμπρό αστρονόμο Χάλεϊ, στάθηκε αφορμή για να εκδώσω το Principia που το έγραψα στα λατινικά, δουλεύοντας άγρυπνα μέρες και νύχτες. Τι να σας πω παιδιά μου… Σ’ όλη μου τη ζωή θυμάμαι να ερευνώ, να μελετώ και να προσπαθώ να αποδεικνύω με λύσεις τις θεωρίες μου. Σκοπό της ζωής μου έβαλα ν’ αποκαλύψω το μηχανισμό του Σύμπαντος. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθω μετά από τόσα χρόνια για τη δική μου συμβολή στην ιστορία της επιστήμης. Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι ο άνθρωπος έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Είμαι σίγουρος πως και οι δικές μου θεωρίες θα τροποποιηθούν αργότερα ή ίσως και κάποιες να θεωρηθούν λανθασμένες. Έτσι όμως οι επιστήμες προχωρούν μπροστά. Η ανακάλυψη του σύμπαντος βρίσκεται ακόμη στην αρχή του…

Αυτά μας είπε ο Ισαάκ Νεύτων και μας χαιρέτησε με την προτροπή να προσπαθούμε και να Ultimate 14 Team Coins for sale  έχουμε όνειρα στη ζωή μας.

Ο Νεύτων διατύπωσε τους νόμους της βαρύτητας και προχώρησε στη μελέτη άλλων φυσικών φαινομένων. Αποκάλυψε το άτομο και τι πράγμα είναι η ενέργεια και η ύλη. Το βιβλίο του Principia είχε θεωρηθεί το μεγαλύτερο επιστημονικό έργο που τυπώθηκε ποτέ.

Το ταξίδι στο χρόνο οργάνωσε η Μαρία ΚυριαφίνηRecent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: