Ταξίδι στο χρόνο / Άννα Παλαιολογίνα - Νοταρά
2008-01-08

 

Click to enlarge

 

- Επιτέλους πέρασε το καλοκαίρι! Είμαστε στο Σεπτέμβρη τον πιο ωραίο μήνα του χρόνου. Τώρα εσείς παιδιά που μας διαβάζετε θα πείτε:  Ακόμα στο Σεπτέμβρη είσαι Κουλ-Τουρ; Κοντεύει να τελειώσει ο μήνας. Ναι, όμως εμείς προετοιμαστήκαμε για να 'μαστε κοντά σας με το που άρχισε η σχολική χρονιά.
- Να ευχηθούμε στα παιδιά με την ευκαιρία να έχουν μια όμορφη σχολική χρονιά και αρκετό χρόνο για παιχνίδι !!!
- Μόνο να το ευχηθούμε καλή μου Τιτίζ; Θα κάνουμε και εμείς ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους κρατήσουμε συντροφιά με τα ωραιότερα ταξίδια στο χρόνο. Και πού δε θα πάμε! Και ποιον δε θα γνωρίσουμε! Η Χρονομηχανούλα μας να ' ναι καλά...

- Σ' έπιασε η πολυλογία πάλι Τιτίζ και ξέχασες να παρουσιάσεις στα παιδιά τους συνταξιδιώτες μας, ή καλύτερα τις συνταξιδιώτισσές μας.
Είναι δύο γλυκύτατα κορίτσια, δύο "κολλητές" φίλες, η Μαρία και η Ματίνα, που πηγαίνουν στην Δ΄ τάξη δημοτικού.

Μαρία: Κουλ-Τουρ, έχω μια απορία. Γιατί είπες "επιτέλους πέρασε το καλοκαίρι"; Για μας τα παιδιά, μακάρι το καλοκαίρι να μην τελείωνε ποτέ. Αχ, καλοκαιράκι!
Κουλ-Τουρ: Έχεις δίκιο βρε Μαράκι που σου αρέσει το καλοκαίρι, εμείς όμως οι φίλοι σας, ο Μους-Μους, η Τιτίζ, ο Κρεμολίνης, ο Γκριν- Μους, ο Μους - Μουστάιν, ο Κους - Κους, και εγώ ο Κουλ-Τουρ, είναι σαν να
πέφτουμε σε χειμερία νάρκη. Περιμένουμε πώς και πώς το Σεπτέμβρη για να ζωντανέψουμε μέσα από τις περιπέτειες του ΜΑΘΗΤΗ και του ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟΥ. Καθήστε όμως τώρα ήσυχα γιατί ο χρόνος της προετοιμασίας της χρονομηχανούλας μας τελείωσε και όπως ξέρετε δεν περιμένει ούτε δευτερόλεπτο. Ούτε καν την Τιτίζ που μας καθυστερεί για να πλέξει τα κοτσιδάκια της. Σ’ αυτό το ταξίδι η Τιτίζ επέλεξε να γνωρίσουμε την πρώτη γυναίκα τυπογράφο, την Άννα Παλαιλογίνα - Νοταρά.
Ματίνα: Πρώτη φορά ακούω αυτό το όνομα. Η πρώτη γυναίκα τυπογράφος και μάλιστα Ελληνίδα!!!
Μαρία: Και ποιοι ήταν οι γονείς της;
Τιτίζ: Η αρχόντισσα Άννα ήταν κόρη του τελευταίου πρωθυπουργού της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, του Λουκά Νοταρά. Από τη μητέρα της, το γένος κρατούσε από την ηρωική οικογένεια των Παλαιολόγων. Γι' αυτό και ονομάστηκε έτσι.
Έζησε το 15ο αιώνα, τη δύσκολη εκείνη εποχή που η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Τούρκων και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία αρχίζει να καταρρέει. Προσφυγοπούλα η Άννα Παλαιολογίνα - Νοταρά μαζί με τις άλλες δύο αδερφές της κατέφυγε στην Ιταλία, με χιλιάδες άλλους Έλληνες. Πρώτη της έννοια φτάνοντας στη νέα πατρίδα, είναι ν’ αγωνιστεί μ' όλες τις δυνάμεις της για να κρατήσει ενωμένο τον ελληνισμό και ταυτόχρονα να σκορπίσει το φως του πολιτισμού. Μια στιγμή όμως παιδιά. Βλέπω τα λαμπάκια της χρονομηχανής μας ν’ αναβοσβήνουν…..
Φωνή χρονομηχανής: Μπορείτε με προσοχή να εξέλθετε του σκάφους. Σας πληροφορώ ότι βρίσκεστε στη Βενετία του 15ου αιώνα. Εδώ θα βρείτε την Άννα Παλαιολογίνα - Νοταρά, όπως ακριβώς ζητήσατε τη χρονολογία και το όνομα από το αρχείο των ιστορικών προσωπικοτήτων.
Κουλ-Τουρ: Είσαι καταπληκτική, καλή μας Χρονομηχανή. Θα είμαστε κοντά σου σε ένα δίωρο περίπου.
Με την πρώτη ματιά καταλάβαμε για ποιο λόγο πολλοί Έλληνες σοφοί του Βυζαντίου είχαν επιλέξει αυτό το μέρος για να μεταναστεύσουν. Ήταν μια πανέμορφη πόλη με αμέτρητα μνημεία, ναούς και αρχιτεκτονικά κτίρια. Ήταν φανερό ότι βρισκόμασταν σε μια πόλη- κέντρο πολιτισμού. Παντού γέφυρες, γόνδολες και κανάλια. Καθώς περπατούσαμε μέσα από τα στενά δρομάκια της, είδαμε σχολές γλυπτικής, ζωγραφικής, καλλιτεχνικά εργαστήρια, βιοτεχνίες με υφαντά, μεταξωτά και χρυσοχοΐας. Ρωτώντας φτάσαμε και στην πόλη, όπως λέει η παροιμία. Μ’ ένα ύφος αριστοκρατικό, αλλά και καλοσυνάτο, ευγενική και όλο ζωντάνια η Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά έδινε οδηγίες στους συνεργάτες της. Τολμήσαμε να τη διακόψουμε και να της συστηθούμε.
Άννα Παλαιολογίνα- Νοταρά: Είμαι ενθουσιασμένη που σας γνωρίζω. Πώς με ξετρυπώσατε αλήθεια; Πέρασα ευτυχισμένες και δύσκολες μέρες στη ζωή μου, ποτέ όμως δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έχω απέναντί μου μια χαριτωμένη παρέα και μάλιστα από το μέλλον. Μα εσείς μικρές μου κυρίες είναι σαν να βγήκατε από κάποιο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Βέβαια τα ρούχα σας είναι λίγο παράξενα, αλλά υποθέτω ότι ακολουθείτε τη μόδα της εποχής σας. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τον συναντούσατε, αλλά από ό,τι γνωρίζω βρίσκεται αυτή την εποχή στο Μιλάνο.
Μαρία: Μα εμείς ήρθαμε να γνωρίσουμε εσάς. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση, να κάνετε δηλαδή ένα δικό σας τυπογραφείο;
Άννα Παλαιολογίνα- Νοταρά: Καλή μου Μαρία δεν ήθελα απλώς να κάνω ένα δικό μου τυπογραφείο. Ο σκοπός της ίδρυσής του ήταν ιερός. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή και άσβηστη την ελληνική γλώσσα, να καλλιεργήσουμε και να διαδώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό.
Ματίνα: Έχετε ανθρώπους που σας βοηθούν στο έργο σας, συνεργάτες, όπως λέμε εμείς στην εποχή που ζούμε;
Άννα Παλαιολογίνα- Νοταρά: Βέβαια, και είναι όλοι τους συμπατριώτες Έλληνες που κατάγονται κυρίως από την Κρήτη. Στο τραπέζι εκεί στη γωνία βλέπετε το λόγιο ανθρωπιστή Ζαχαρία Καλλέργη και δίπλα του βρίσκεται, όπως θα καταλάβατε, ένας χαράκτης. Είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο Νικόλαος Βλαστός.
Τιτίζ: Βλέπω ότι έχετε πολλή δουλειά. Εργάζεστε πυρετωδώς.

Άννα Παλαιολογίνα- Νοταρά: Είναι αλήθεια αυτό που παρατήρησες, χαριτωμένη μου Τιτίζ. Σε λίγο καιρό τελειώνουμε το "Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό" με 233 φύλλα και εξαίρετα τυπογραφικά σχέδια. Δουλεύουμε όμως ακατάπαυστα, γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε και να εκδώσουμε βιβλία που θα είναι χρήσιμα για τον ελληνισμό.
Τιτίζ: Χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε Άννα Παλαιολογίνα- Νοταρά. Να ξέρετε ότι οι συμπατριώτες σας του 2007 γνωρίζουν το έργο σας και είναι περήφανοι για σας.
Άννα Παλαιολογίνα- Νοταρά: Και για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η γνωριμία μαζί σας. Ελπίζω ο ΜΑΘΗΤΗΣ, το περιοδικό σας, να ζήσει πολλά χρόνια για να το διαβάζουν τα παιδιά. Καλό σας ταξίδι.

Φεύγοντας τα παιδιά ήταν συνεπαρμένα. Κράτησαν σημειώσεις, κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους και φύλαξαν στο μυαλό τους εικόνες από μια άλλη εποχή.
Η Μαρία ήταν πολύ προβληματισμένη. Πριν ένα χρόνο είχε ταξιδέψει με τους γονείς της στη Βενετία, αλλά εκμυστηρεύτηκε στην Τιτίζ, ότι η Βενετία του 1500 ήταν ακόμη πιο όμορφη και παραμυθένια. Αν δεν την περίμεναν ο μπαμπάς και η μαμά στο σπίτι θα ήθελε να μείνει για πάντα εκεί, βοηθώντας στο έργο της Άννας Παλαιολογίνας - Νοταρά. Ίσως μάλιστα να γνώριζε και το Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που τον θαυμάζει τόσο πολύ.
Η χρονομηχανή μάς περίμενε όπως πάντα για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα του 2007, προσγειώνοντας ταυτόχρονα τα όνειρα που λίγο - πολύ κάναμε στο μαγευτικό αυτό ταξίδι, στη Βενετία της Αναγέννησης.

Η Άννα Παλαιολογίνα - Νοταρά έζησε την υπόλοιπη ζωή της ευεργετώντας με κάθε τρόπο όσους είχαν την ανάγκη της. Τα εκδοτικά της δημιουργήματα έμειναν στην ιστορία τόσο για το περιεχόμενό τους, όσο και για την καλαίσθητη εμφάνισή τους. Κατόρθωσε να νικήσει τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της προσφυγιάς και προσέφερε πάρα πολλά για τη λευτεριά της σκλαβωμένης τότε πατρίδας μας.

Το ταξίδι οργάνωσε η Μαρία Κυριαφίνη

Άντληση Πληροφοριακού υλικού: “Την ονόμασε Γυναίκα - Γυναίκες που άναψαν “φώτα πορείας” στον κόσμο μας’’ της Κυριακής Φαρμακάκη- Σταυράκη
Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: