Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια
2008-05-28

 

Click to enlarge

 

Μους–Ελίνα: Ξέρεις τι σκέφτομαι Μπιτ-Μους κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι; 

Μπιτ-Μους: Αλήθεια Μους-Ελίνα ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ και το καλοκαίρι; Εγώ δεν προλαβαίνω να σκεφτώ. Από θάλασσα σε θάλασσα βουτάω και από βουνό σε βουνό σκαρφαλώνω. Εγώ χαίρομαι παιδί μου το καλοκαίρι, πού καιρός για σκέψεις. 

Μους–Ελίνα: Ε, βέβαια, έτσι εξηγείται το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Αυτό το πράγμα ακριβώς σκεφτόμουν Μπιτ-Μους. Από τη μια πλευρά εμείς τα ελληνόπουλα είμαστε πολύ τυχερά που ζούμε σε  μια πανέμορφη χώρα με μεσογειακό κλίμα. Από την άλλη δεν ξέρουμε πώς να  απολαμβάνουμε τις ομορφιές της με ασφάλεια. Κάθε χρόνο πνίγονται αρκετοί συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πνιγμούς θα μπορούσαν σίγουρα να είχαν αποφευχθεί.

Μπιτ-Μους: Έχεις δίκιο Μους-Ελίνα. Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι πρέπει να δώσουμε κάποιες συμβουλές στα παιδιά. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για εμάς, συχνά χωρίς επιτήρηση. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας έστειλε χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες. Έτσι θα μάθουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και να προφυλασσόμαστε από αυτούς. Ασφάλεια όμως, δε σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Ασχέτως προορισμού, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 

Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.

Ποτέ να μην αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.

 Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι.

Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.

Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα, ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο μεσημεριανές ώρες.

Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες και να είναι πάντα συνοδευόμενα.

Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Κατάλληλο ντύσιμο :

α) στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα

β) στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια

γ) στο rafting   εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος.

Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.

  Να μάθουμε στα παιδιά  να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα  που προέρχονται από αυτά.

Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που  μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
Να μην χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.

Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.

Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν,  να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.

Τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά  και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.

Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή π.χ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να τα αποφεύγουν.

Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες, ας μάθουμε στα παιδιά μας να μην στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.

Όπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δε βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.

Μους–Ελίνα:Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα  κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Μπιτ-Μους: Να ευχηθούμε τώρα σε όλους τους φίλους και τις φίλες μας να περάσουν καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια.  Και ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα συνεχής επίβλεψη.

relojes de imitacion


Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: