Καλοκαιρινές Διακοπές: Περίοδος ξενοιασιάς, γνωριμιών και παιχνιδιού
2008-05-28

 

Click to enlarge

 

Επιτέλους, το καλοκαίρι, που όλοι περιμέναμε έφτασε! Είμαι σίγουρη πως αυτήν τη στιγμή που συζητάμε  σχεδιάζετε τις φετινές σας διακοπές και σκέφτεστε τους φίλους που πιθανόν να έχετε σχεδόν ένα χρόνο να τους δείτε! Πού ξέρετε; Φέτος μπορεί να κάνετε κι άλλους, καινούριους ή να χρειαστεί να καλωσορίσετε ένα νέο παιδί στην παρέα σας, που θα διστάσει να σας προσεγγίσει. Σ’ αυτήν την περίπτωση, κάντε εσείς το πρώτο βήμα! 

         

Και μια και αναφερθήκαμε στο παιχνίδι θα ήθελα να σας πω ότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι η καλύτερη εποχή για ξεφάντωμα και για καινούριες γνωριμίες. Μέσα από το παιχνίδι έχουμε τη δυνατότητα να εκτονωθούμε, να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας και να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Για να παίξουμε, όμως, και να το ευχαριστηθούμε με την καρδιά μας χρειαζόμαστε και παρέα.

Και εδώ ακριβώς ταιριάζει η ερώτηση: Πώς μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη γνωριμία, να κοινωνικοποιηθούμε δηλαδή, και να δημιουργήσουμε καινούριους φίλους όταν πηγαίνουμε διακοπές σ’ ένα μέρος για πρώτη φορά;

Αυτήν την απορία μπορούν να μας τη λύσουν ο Σταύρος και ο Ορφέας, που είναι φίλοι και φέτος τελειώνουν την Τετάρτη Δημοτικού. Εγώ η Αιθρίνη, σαν καλό και έξυπνο ξωτικό που είμαι τρύπωσα στη φυλλωσιά ενός δέντρου στο πάρκο της γειτονιάς μου και κάτι άκουσα να κουβεντιάζουν οι δύο φίλοι γι’ αυτό το θέμα.

Σταύρος: Αχ, πόσο χαίρομαι που είναι καλοκαίρι και θα πηγαίνουμε επιτέλους διακοπές στο σπίτι που νοικιάζουμε στο Μαρμαρά. Ανυπομονώ να δω και πάλι τους φίλους μου. Πέρασε τόσος καιρός από τότε που βρεθήκαμε για τελευταία φορά! Εσείς πού πηγαίνετε;

Ορφέας: Οι γονείς μου πήραν σπίτι στο Ποσείδι, στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής και θα είμαστε φέτος εκεί με τον αδερφό μου.

Σταύρος: Πολύ ωραία! Αλλά έτσι όπως μου το λες δε μου φαίνεσαι και πολύ χαρούμενος… 

Ορφέας: Να η αλήθεια είναι πως ενώ χαίρομαι που θα πάμε διακοπές, με προβληματίζει λίγο το γεγονός ότι στο Ποσείδι δεν έχω φίλους, δεν γνωρίζω κανένα παιδί. Θα είμαι, βέβαια με το Στέλιο, τον αδερφό μου, αλλά αυτός είναι 5 χρόνια μεγαλύτερος και δεν παίζουμε και πολύ μαζί.

Σταύρος: Ε, και γι’ αυτό στεναχωριέσαι; Ευκαιρία να κάνεις καινούριες γνωριμίες!

Ορφέας: Αυτό είναι που με αγχώνει. Εγώ, όπως πολύ καλά ξέρεις, δεν είμαι κοινωνικός και δημοφιλής σαν και σένα. Θέλω το χρόνο μου για να προσαρμοστώ σε κάποιο νέο περιβάλλον.

Σταύρος: Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Και εγώ πρόπερσι, που πήγαμε για πρώτη φορά στο Μαρμαρά, δεν ήξερα στην αρχή κανέναν. Σιγά-σιγά γνώρισα κι άλλα παιδιά και αρχίσαμε να γινόμαστε φίλοι. Υπάρχουν πολλοί  τρόποι για να προσεγγίσεις κάποιον άλλον. Πρώτα απ’ όλα, όταν συναντάς καινούρια άτομα στις καλοκαιρινές διακοπές εξοικειώνεσαι κατευθείαν μαζί τους γιατί είσαι πιο χαλαρός και ξένοιαστος και όλοι μένουν δίπλα σου.

Επίσης, αν συμπαθήσεις κάποιο παιδί μπορείς να το καλέσεις στο σπίτι σου και να μοιραστείτε τα παιχνίδια σου. Αυτό θα τον/την κάνει να νιώσει πιο άνετα και θα σας δώσει την ευκαιρία να ασχοληθείτε με κάτι από κοινού. Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης είναι να κανονίσετε να πάτε μαζί για μπάνιο ή να γνωριστούν οι γονείς σας και να βρεθείτε όλοι μαζί.

Ορφέας: Ωραία τα λες εσύ, αλλά εγώ ακόμα έχω τις αμφιβολίες μου για το πόσο εύκολα μπορώ να γνωρίσω κάποιο άλλο παιδί.

Σταύρος: Καλά, μιλάς σοβαρά; Εγώ και τόσοι άλλοι γιατί νομίζεις ότι κάνουμε παρέα μαζί σου; Έτσι, για να σου κάνουμε το χατίρι; Σε βρίσκουμε ευχάριστο, έξυπνο και με πολύ ωραία αίσθηση του χιούμορ. Τι θέλεις τώρα δηλαδή, να αρχίσω να σου πλέκω το εγκώμιο; Το μόνο που χρειάζεται για να κάνεις γνωριμίες είναι να χαλαρώσεις και όλα θα έρθουν από μόνα τους. Πίστεψέ με!

Ορφέας: Καλά εντάξει, μετά απ’ όλα αυτά που μου είπες έχω αρχίσει και πείθομαι. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Είσαι αληθινός φίλος. Και τώρα μπορούμε ν’ αρχίσουμε να ονειρευόμαστε το τέλειο καλοκαίρι που μας περιμένει. Θα ξεχυθούμε στην παραλία και θα διασκεδάσουμε με την ψυχή μας! Χαλκιδική περίμενε. Ερχόμαστεεεεεεε!

Σταύρος: Έτσι μπράβο. Να σε βλέπω και να χαίρομαι!

Για την πιστή μεταφορά του διαλόγου
Μαρία Φορτοτήρα- Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
Master στη Συμβουλευτική ΨυχολογίαRecent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: