Πασχαλινές Διακοπές και Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων
2008-04-15

 

Click to enlarge

 

Μους-Ελίνα: Όλο χαρές είσαι Μουρ-Μουρ τώρα που πλησιάζουν οι πασχαλινές διακοπές. Μακάρι να είχες τέτοιο κέφι όλο τον καιρό που είναι ανοιχτά τα σχολεία. Πάει η μουρμούρα σου, πάνε και οι βαριεστημάρες σου. 

Μουρ-Μουρ: Ε, τι να κάνουμε Μους-Ελίνα δεν είμαστε όλοι σαν κι εσένα, χαρισματικοί μαθητές. Υπάρχουν και χαμαιλέοντες με ταλέντο …στις διακοπές. Μη μου πεις ότι δεν περνάμε αξέχαστες διακοπές, όταν κάνω εγώ το πρόγραμμα. 

Μους-Ελίνα: Αυτό να λέγεται. Κάθε χαμαιλέοντας  στον τομέα του. Εσύ έχεις ταλέντο στο να καταφέρνεις να περνάει ωραία η παρέα. Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να σπουδάσεις δημόσιες σχέσεις, τουριστικά επαγγέλματα και να οργανώνεις εκδηλώσεις. Τέλος πάντων ας αφήσουμε  για αργότερα τον επαγγελματικό προσανατολισμό και ας δούμε τα e-mail μας. Μάλιστα, κοίτα εδώ Μουρ-Μουρ. Έχουμε ένα μήνυμα από Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» με πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τα παιδιά αλλά και τους γονείς.

Μουρ-Μουρ: Γρήγορα λοιπόν να μεταφέρουμε το μήνυμα. Διαβάστε παιδιά με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες παρέα με τους γονείς σας. Για να περνάμε πάντα ευχάριστες διακοπές μη νομίζετε ότι χρειάζεται μόνο η ξενοιασιά. Πρέπει να έχουμε πάντα το νου μας…

Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών, τα σχολεία είναι κλειστά με αποτέλεσμα τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Στις μικρότερες ηλικίες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και σωστή παρακολούθηση, για να αποφύγουμε ατυχήματα όπως πτώσεις, εγκαύματα, ασφυξία κλπ. 

Τοποθετούμε στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας αυτοκόλλητα στο ύψος των παιδιών μας, ώστε να φαίνονται καλύτερα. Τραυματισμοί από σπασμένα τζάμια, κυρίως στα μικρά παιδιά, μπορούν πολλές φορές να αποβούν θανατηφόροι.

Όταν βάφουμε τα αυγά και πλάθουμε πασχαλινά κουλουράκια, να μην αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.

Προσοχή στις λαμπάδες! Να αποφεύγουμε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και να εξηγήσουμε στα παιδιά πως πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

Προσοχή στα βεγγαλικά!!!

Την Κυριακή του Πάσχα, ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες! Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.

Όταν βγαίνουμε με τα παιδιά για ψώνια, να τα κρατάμε πάντα από το χέρι και από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Να βεβαιωνόμαστε ότι ο τόπος διαμονής μας στις διακοπές, είναι ασφαλής για τα παιδιά μας. Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες, και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.

Όταν είμαστε κοντά σε νερό με μικρά παιδιά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι τα μωρά μπορούν να πνιγούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σε ελάχιστα εκατοστά νερού.

Το Πάσχα είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας να φοράνε πάντα κράνος ασφαλείας όταν κάνουν ποδήλατο.

Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.

Για μεγάλες οδικές διαδρομές κυρίως, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια (χωρίς αιχμηρά σημεία) για να απασχολούνται και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζουμε κάποιες στάσεις για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν λίγο εκτός αυτοκινήτου, ώστε να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή. 

Εάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.

Ποτέ να μην καθόμαστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά μας, έστω και αν έχουμε δεθεί. Σε περίπτωση ατυχήματος, το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

Πυροτεχνήματα χωρίς Ατυχήματα !

 
Σε όλους αρέσουν τα πυροτεχνήματα τα οποία χρησιμοποιούμε κυρίως το Πάσχα. Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, όμως, τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω του. Για το λόγο αυτό:

 

Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

 

Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε  να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.

 

Δε μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο, είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

 

Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.

 

Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά και σε εύφλεκτα υλικά.

 

Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, για να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.

 

Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.

replicas de relojesRecent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: