Η επίδραση της μουσικής στον ψυχικό κόσμο του ατόμου. Οι ανησυχίες των γονέων για τις μουσικές επιδόσεις των παιδιών τους
2008-03-14

 

Click to enlarge

 

Παιδιά μου πώς τα περάσατε αυτές τις μέρες; Φαντάζομαι ότι θα κάνατε πολλά και συναρπαστικά πράγματα! Ο καιρός περνάει, αλλά η φίλη σας η Αιθρίνη δε σας ξεχνάει…

  Σήμερα, λοιπόν, είμαι και πάλι μαζί σαςΧ και επειδή ήρθε η Άνοιξη και είναι όλα φωτεινά και ανθισμένα θα σας διηγηθώ μία ευχάριστη και συγχρόνως ενδιαφέρουσα ιστορία, που άκουσα αυτές τις μέρες. Αφορά τη μουσική και τις επιδράσεις της στη ψυχοσύνθεση του ατόμου.

         Τι εννοούμε, όμως, παιδιά με τον όρο μουσική; Μουσική ονομάζουμε, κατά κύριο λόγο, την αρμονική συναρμολόγηση των ήχων και κατ’ αυτήν την έννοια είναι η τέχνη που έχει ως υλικό της τους ήχους. Για να γίνει, όμως, ο ήχος μουσική πρέπει να διαθέτει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:κίνηση, ρυθμό, μελωδία, αρμονία, σιωπή.

         Η μουσική ασκεί ποικίλες επιδράσεις στον άνθρωπο τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μερικές από τις βασικότερες επιδράσεις θεωρούνται οι παρακάτω: 

         α) Συγκινησιακές μεταβολές, όπως μεταβολή των συναισθημάτων, αλλαγή της διάθεσης κ.λ.π.

         β) Συνειρμικές επιδράσεις, καθώς ένα μουσικό άκουσμα προκαλεί στο άτομο σκέψεις και συνειρμούς.

         γ) Αύξηση της ικανότητας μάθησης, αφού έχει παρατηρηθεί ότι η μουσική λειτουργεί βοηθητικά στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

         Θα σας μεταφέρω, λοιπόν, τώρα το διάλογο που είχαν δύο φίλοι της Έκτης Δημοτικού, ο Νίκος και ο Αχιλλέας, εχθές το απόγευμα. Ο Νίκος είχε μάθημα βιολιού στο Ωδείο και ο Αχιλλέας πήγε να τον πάρει για να κάνουν μια βόλτα. 

Αχιλλέας: Τι γίνεται μεγάλε βιολιστή; Πώς τα πας;

Νίκος: Μ’ αρέσει πολύ το βιολί, αλλά τον τελευταίο καιρό είμαι κάπως αγχωμένοςΧ αμφιβάλλω για το αν, τελικά, έχω την ικανότητα να γίνω ένας καλός μουσικός.

Αχιλλέας: Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις.

 Εξάλλου είσαι ακόμα στην αρχή των σπουδών σου. Πάντως εγώ πιστεύω σε σένα.

Νίκος: Το ξέρω, βρε Αχιλλέα, και σ’ ευχαριστώ. Αλλά να οι γονείς μου δε με στηρίζουν πολύ στη μουσική μου εκπαίδευση. Πρώτ’ απ’ όλα, από πέρυσι που ξεκίνησα ήθελαν να μάθω κιθάρα και όχι βιολί γιατί θεωρούν ότι η κιθάρα είναι πιο εύκολο και χρήσιμο όργανο σε σύγκριση με το βιολί. Τελικά τους έπεισα ότι εμένα το βιολί με εκφράζειΧ με βοηθάει να νιώθω καλύτερα όταν είμαι στεναχωρημένος, με ηρεμεί όταν είμαι εκνευρισμένος και με κάνει να πιστεύω στον εαυτό μου.

Αχιλλέας: Απ’ όλα όσα μου περιγράφεις καταλαβαίνω ότι το βιολί έχει πολύ θετική επίδραση στην ιδιοσυγκρασία σου. Το έχεις συζητήσει αυτό με τους γονείς σου;

Νίκος: Έχω προσπαθήσει, αλλά δε δείχνουν να με καταλαβαίνουν. Αυτό που τους  ενδιαφέρει – ιδιαίτερα τη μητέρα μου – είναι το πόσες ώρες μελετάω μουσική καθημερινά. Ξέρεις η μητέρα μου είναι πολύ ελεγκτικήΧ προσπαθεί, συνεχώς, να επιβάλλει τη γνώμη της τόσο σε μένα όσο και στον πατέρα μου. Εγώ, κάθε φορά που με αγχώνει, αντιδράω αρνητικά γιατί νιώθω ότι με πιέζει χωρίς να κάνει κάποια προσπάθεια να με καταλάβει. Ευτυχώς, έχω το δάσκαλο της μουσικής, που με υποστηρίζει στην προσπάθειά μου.

Αχιλλέας: Τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει η στάση της μητέρας σου στο όλο θέμα; 

Νίκος: Τι να σου πω, ειλικρινά δεν ξέρω. Πάντως το θετικό είναι ότι η μητέρα μου ξεκίνησε φέτος να παρακολουθεί το πρόγραμμα ¨Σχολές Γονέων¨ του Δήμου μας και βλέπω ότι της κάνει καλό. Τον τελευταίο καιρό αρχίσαμε να συζητάμε περισσότερο.

Αχιλλέας: Πρώτη φορά ακούω γι’ αυτό το πρόγραμμα. Πώς λειτουργεί;

Νίκος: Απ’ όσο κατάλαβα, οι Σχολές Γονέων λειτουργούν σε διάφορους Δήμους της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτό το πρόγραμμα απασχολούνται ψυχολόγοι, οι οποίοι συζητούν με τους γονείς για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους. Οι γονείς, δηλαδή, αναφέρονται κάθε φορά σε συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν αναφορικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και όλοι οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια του ψυχολόγου, προσπαθούν να βρουν τρόπο για να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά σε όσα προβλήματα που προκύπτουν.

Αχιλλέας: Η όλη διαδικασία μου ακούγεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Ας ελπίσουμε ότι θα δώσει στη μητέρα σου τα κατάλληλα ερεθίσματα για να καταλάβει τόσο τις δικές της ελλείψεις όσο και τις δικές σου ανάγκες και να στηρίζει περισσότερο

Λοιπόν, θα πω και στους γονείς μου να γραφτούν στις Σχολές  Γονέων του Δήμου μας. Καλό θα τους κάνει….

Για την πιστή μεταφορά του διαλόγου
Μαρία Φορτοτήρα- Ψυχολόγος Α.Π.Θ.
Master στη Συμβουλευτική Ψυχολογία

replica omega


Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: