Τι είναι τα συναισθήματα
2009-07-02

 

Click to enlarge

 

Τα συναισθήματα είναι αισθήματα, όπως ο θυμός, η ενοχή, ο πόνος, ο φόβος, η μοναξιά, η ζήλια και η θλίψη. Είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε τέτοιου είδους συναισθήματα μερικές φορές. Όπως λένε, συμβαίνει στον καθένα μας. 

Εκφράστε τα συναισθήματά σας 

Πώς αισθάνεστε σήμερα; Κρατάτε τα συναισθήματα βαθιά μέσα σας, ή θέλετε να φανερώνετε στους γύρω σας πώς αισθάνεστε; Οτιδήποτε συναισθήματα κι αν έχετε, υπάρχει κάποιος λόγος! Το σώμα και το μυαλό σας, σας λέει κάποια πράγματα μέσα σας.

Πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας;

Νιώθετε νευρικότητα; Χασμουριέστε; Αν ναι, θα λέγατε μάλλον ότι βαριέστε. Ίσως να σκέφτεστε: «Δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό που κάνω τώρα» ή «Δε με νοιάζει». Αν ερευνήσουμε λίγο αυτή τη σκέψη θα δούμε: όταν βαριέστε, το μυαλό σας, σας λέει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθετε ή να κάνετε μία νέα δραστηριότητα. Το αίσθημα της πλήξης (βαριεστιμάρας) μας δίνει την ευκαιρία για αντίδραση και χρόνο να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε.

Είστε απογοητευμένοι; Ίσως να σκέφτεστε: «Έκανα λάθος» ή «πώς μπόρεσε η καλύτερή μου φίλη να μου κάνει τέτοιο κακό;». Όταν θυμώνετε, οι παλάμες σας γίνονται πιο θερμές και υγρές, ο ρυθμός της καρδιάς σας αυξάνεται και τα μάτια σας βλέπουν πιο θολά και ίσως πιο «κοκκινωπά». Το σώμα σας σάς λέει  ότι υπάρχει κάτι που θέλετε ν΄ αλλάξετε! Η οργή μπορεί να σας παρακινήσει για δράση. 

Αισθάνεστε ένα σφίξιμο στο στήθος; Η καρδιά σας χτυπάει δυνατά; Ίσως έχετε ένα βουητό στ’ αυτιά σας και σφιγμένους μύες. Ο φόβος γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο για να κυριεύσει το σώμα σας, μερικές φορές σκέφτεστε: «Δεν μπορώ» ή «Όχι, πρόκειται…» ή «Είναι πέρα από τις δυνάμεις μου!» ή «πρέπει αμέσως να βγω από εδώ μέσα». Όταν φοβάστε, είναι γιατί χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για να πειστείτε και ν’ αποφασίσετε ότι είστε ασφαλείς. Ο φόβος μπορεί να μας προστατεύει κάποιες φορές και άλλες να μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο ώριμα και ψύχραιμα. Άρα είναι χρήσιμος. 

Πόσο ωραία νιώθετε όταν σας καταλαβαίνουν!

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας ν΄ αναγνωρίσει, να καταλάβει και να εκφράσει με τον κατάλληλο τρόπο τα συναισθήματά του. Όταν κατορθώνουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας  με σωστό τρόπο, σκεφτόμαστε και δρούμε με καλύτερο τρόπο. Έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους γονείς μας την οικογένειά μας, τους συγγενείς, τους φίλους μας καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, και μας κατανοούν και οι άλλοι. Και είναι τόσο ωραίο το συναίσθημα της κατανόησης!

Τα συναισθήματα επηρεάζουν τις πράξεις μας!

 Ο τρόπος που αισθανόμαστε για διάφορες καταστάσεις επιδρούν στις σκέψεις μας και τις πράξεις μας και είναι αδύνατο να διαχωρίσουμε τα αισθήματά μας απ’ αυτές. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτά με το σωστό τρόπο. Ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, ο πόνος, η μοναξιά, η ενοχή και ο φόβος δεν είναι εχθροί μας. Αρκεί να μην τα κρατάμε βαθιά μέσα μας. Αντίθετα, όταν καταλαβαίνουμε εμείς οι ίδιοι τα συναισθήματά μας και τα αποδεχόμαστε με ειλικρίνεια, τότε θα έχουμε καλύτερες σχέσεις όχι μόνο με τον εαυτό μας, αλλά και με την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς μας.Recent UPdate

 

copyright Mathitis.gr

 

 

Developed by: